To je to što me zanima!

Sredstvo protiv krpelja za pse ljudi nikako ne smiju koristiti

DRUGAČIJI JE SASTAV Humana sredstva za odbijanje insekata i nametnika kao što su krpelji testirana su za primjenu na ljudima i imaju različit sastav od onih životinjskih
Vidi originalni članak

S dolaskom toplijih dana raste i vjerojatnost bliskog susreta s krpeljima, posebice u prirodi, parkovima, šumama, livadama...

Brojni su pripravci za zaštitu od dosadnih i opasnih nametnika. Većina sadrži sintetske zaštitne tvari, no postoje i pripravci na prirodnoj bazi. Različiti su i načini na koji se nanose. To se može učiniti prskanjem ili utrljavanjem, a za zaštitu životinja od nametnika postoje gotovi proizvodi u obliku ogrlica, ampula, tableta...

Ovi proizvodi često sadrže eterična ulja biljaka To su ulja lavande, klinčića, citronelola, ulje eukaliptusa, cimeta... Poznato ulje koje odbija nametnike, a među njima i krpelje, ulje je nima koje sadrži aktivnu tvar azadirahtin. Neugodno miriše po češnjaku pa se u pravilu upotrebljava u kombinaciji s drugim uljima ugodnijeg mirisa.

UŠTEDITE I ČUVAJTE PRIRODU Ceker od 70 kuna zamijeni čak 4000 malih plastičnih vrećica

Postoji i čitav spektar provjerenih insekticida dobivenih sintetskim putem, a svi proizvodi stavljeni na tržište odgovaraju postavljenim normama i sigurni su za upotrebu ako se koriste na ispravan način.

Prirodno sredstvo s učinkovitim djelovanjem može se načiniti tako da se mala količina ulja nima pomiješa s kokosovim uljem i tom mješavinom namaže koža. Kokosovo ili neko drugo ulje stavlja se zato što su eterična ulja u čistom stanju obično preagresivna za kožu.

OBROK ZA 10 MINUTA Veliki test: Zamrznute pizze su fine, posebno kad se još dorade

Sastojak PMD, koji se prirodno nalazi u ulju citronele i nekim drugim eteričnim uljima s repelentnim učinkom (repelenti su tvari koje odbijaju nametnike), dobar je u borbi protiv komaraca i ostalih insekata. Podjednako je dobar u borbi protiv uboda poput DEET-a, sintetskog spoja koji je u upotrebi od 1957. Tad ga je počela upotrebljavati vojska SAD-a.

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da nisu svi repelenti jednako učinkoviti i da njihov učinak ovisi i o vrsti komaraca, a proizvod na bazi ulja limunskog eukaliptusa ima sličan učinak i vrijeme djelovanja kao i sintetski DEET.

EU: 'PROIZVODI MORAJU BITI ISTI' Hrana u Hrvatskoj je skuplja, a manje kvalitetna: 'To se ukida!'

I kod upotrebe preparata na biljnoj bazi važno je držati se preporuka navedenih na deklaraciji za način upotrebe, nanošenje sredstva, mjere opreza i ograničenja te vrijeme djelovanja, odnosno učinkovitosti proizvoda. Proizvod treba upotrebljavati samo u roku valjanosti navedenom na deklaraciji i na propisani način. To podrazumijeva i da ne prskamo ljubimce sprejevima za ljude i obrnuto - da ne koristimo proizvode za zaštitu ljubimaca na vlastitoj koži. Proizvodi namijenjeni za ljude testirani su za primjenu na ljudima i imaju različit sastav od onih za životinje. Također, glavna nit vodilja prilikom korištenja proizvoda je deklaracija, na kojoj točno i jednoznačno mora biti napisano za koga je proizvod namijenjen i način primjene. Pridržavanjem uputa mogućnost neželjenih učinaka smanjuje se na minimum, a postiže se optimalni učinak proizvoda.

TEŠKO IM JE ODOLJETI: Žene rođene u znaku Škorpiona su mamac za muškarce, ali ovaj znak ih premašuje

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Maximus_M 26.03.2019.

    ja koristim i djeluje, sve ženske krvopije me zaobilaze u velikom luku

  • 26.03.2019.

    Psečju pak hranu možete jest jer je zdravija od uvozne ljudske hrane! 😜🍗🍖🐶🐕

Komentiraj...
Vidi sve komentare