To je to što me zanima!

Sreća u šalici: Kuhano vino na klasičan ili skandinavski način

Kako biste maksimalno mogli uživati u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža okusa. Izbjegavajte crna vina gorkih okusa, a ne ustručavajte se dodati sastojke poput ruma i đumbira
Vidi originalni članak

Dolazak zimskih dana, spuštanje temperatura ispod nule i miris blagdana u zraku pravo su vrijeme za omiljeni tradicionalni zimski napitak - kuhano vino!

POGLEDAJTE VIDEO: Vinske ceste Zagrebačke županije

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pandemija je stavila lokot na božićne sajmove diljem zemlje i neće se moći toliko uživati u mirisu i okusu kuhanog vina kao prošlih godina. Upravo zato, sad je idealno vrijeme da se odvažite pripremiti ga u toplini svojega doma. Kako biste maksimalno mogli uživati u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža okusa. Neka vaš dom zamiriše limunom, narančom, cimetom i klinčićem. Kako bi vaše kuhano vino imalo što bogatiji okus, birajte crna vina voćnog okusa i klonite se onih koja su bogata taninom jer, unatoč kasnije dodanom šećeru, okus kuhanog vina na kraju može biti gorak. Prilikom odabira nećete pogriješiti s cabernet sauvignonom, frankovkom, portugiscem, teranom i crnim pinotom.

Recept s crnim vinom

Sastojci: 4 limuna, 2 velike naranče, 2 butelje crvenog vina (1,5 litara), 1,2 litre vode, 16 klinčića, 2 štapića cimeta i 150 g šećera. Priprema: Ogulite koricu tri limuna i jedne naranče pa iscijedite sok. Preostalo voće narežite na tanke kolutove. Položite ih na zaseban tanjur i pokrijte. Ulijte vino i 1,2 litre vode u veću posudu s poklopcem. Dodajte koricu citrusa koju ste prethodno ogulili te klinčiće i štapiće cimeta. Pričekajte da proključa, a potom smanjite vatru, poklopite i pustite da krčka sat vremena. Zasladite šećerom prema vlastitom ukusu. Servirajte odmah, uz kolutove naranče i limuna koje ste prethodno narezali.

MAŠTOVITO 16 savršenih dodataka za hot dog - grah, kiselo zelje, paprika

Za skandinavsko kuhano vino uzmite litru crnog vina, sušene grožđice, pečene bademe, kardamom, klinčić, cimet i narančinu koricu. Sve sastojke stavite u lonac i ostavite 24 sata prije kuhanja. Potom zagrijavajte na laganoj vatri te dodajte šećer i rum po želji.

Bijelo kuhano vino

Sastojci: Za brzinsko kuhano bijelo vino s kardamomom potrebni su vam litra bijelog vina (npr. Chardonnay), 1 i pol šalica soka od jabuke, trećina šalice meda i trećina šalice suhih grožđica, narezana naranča, narezana jabuka, 4 štapića cimeta, vanilijin štapić, žlica kardamoma, čajna žličica klinčića i čajna žličica đumbira.

ŽIVJELI! Savršen recept za blagdansko druženje: Kuhani punč s ginom

Priprema: Sve sastojke stavite u dublju tavu, lonac ili vrč i kuhajte 15-ak minuta.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare