To je to što me zanima!

Stare stvari postaju ponovno korisne, ali u novoj funkciji

Tapison postaje podložak za perilicu ili otirač za automobil, najlonkama se vežu biljke ili skupljaju leće, a pluteni čepovi na stolicama zaštitit će parkete od grebanja
Vidi originalni članak

Poderane najlonske čarape nemojte baciti zato što su odlične za laštenje cipela, skidanje laka za nokte i vezanje biljaka uz drvene potpornje. Mogu vas i spasiti ako vam na pod ispadne kontaktna leća, kamenčić iz prstena ili neki drugi vrijedni sitni predmet. Odrežite nogavicu od starih najlonki s čitavom stopalicom i navucite je preko otvora cijevi usisavača. Ako želite dodatno osigurati cijev, navucite još jednu nogavicu čarape. Pričvrstite čarapu čvrsto namotanom gumicom.

Uključite usisavač i pomno usisavajte dio po dio tepiha te ćete ubrzo pronaći izgubljeni predmet uhvaćen na filtar koji ste napravili. I stari tapison je koristan. Komadiće tapisona podmetnite ispod stroja za pranje rublja ako je suviše bučan - tako biste ga mogli barem malo utišati. Od tapisona možete skrojiti i otirače za automobil koje u nuždi možete podmetnuti i pod gume ako zapnete na skliskoj cesti. Pluteni čepovi mogu poslužiti kao zamjena za ribički plovak ili jastučić za igle, a ako ih narežete i zalijepite na dno namještaja, spriječit ćete škripanje i oštećivanje parketa. 

Igle umjesto šibica u kutiji

Priručni pribor za šivanje možete spremiti u kutiju šibica. Tako će vam biti pri ruci na putovanju ako vam se odjeća podere. 

Četkica za kukuruz

Četkica za zube na brzinu uklanja kukuruzovu svilu. Korisna je i za čišćenje ribeža za sir te drugih teško dostupnih mjesta. Uz malo vode i sode bikarbone čisti i fuge između pločica. 

Da se kistovi ne osuše...

Bojite li zidove i ustanovite li da nećete moći sve završiti u jednom danu, ne morate prati kistove. Omotajte ih u plastičnu vrećicu i čvrsto stegnite gumicom. Tako se neće osušiti do sutra.

Pravo mjesto za ukosnice

Ukosnice i gumice za kosu stavite na stari kartonski tuljac od toaletnog papira. Ako imate mnogo produžnih kabela, svaki posebno smotajte i provucite kroz tuljac da se žice ne zapletu. Držite jak magnet u kućnoj radionici. 

Magnet kupi čavliće

Prospete li metalne sitnice, primjerice čavliće, skupite ih magnetom. Možete ga nalijepiti i na vrata kupaoničkog ormarića pa na njemu držati pincetu i škarice.

Kutija za vrećice

Staru kutiju maramica možete upotrijebiti za spremanje plastičnih vrećica - tako će zauzimati manje mjesta. Ako iz njih pomno istisnete zrak, u kutiju možete ugurati i do 50 vrećica.

Rukavica za naočale

Vunena rukavica koja je ostala bez para može se pretvoriti u priručnu futrolu za sunčane naočale. Ili je umjesto krpe upotrijebite za brisanje prašine s polica i raznih sitnih predmeta.

Gumice na vješalicama

Elastične gumice možete staviti na krajeve vješalica kako s njih ne bi klizili odjevni predmeti od glatkih materijala, npr. spavaćice. Ili njima učvrstite buket cvijeća kako bi u vazi zadržao oblik.

Folija čuva kvake

Kako ne biste umrljali kvake dok bojite namještaj, omotajte ih aluminijskom folijom. Folijom možete omotati domaća peciva da dulje ostanu topla ili je zgužvati i njome oribati lonce. 

Od računala do gulaša

Stara podloga za miš (platnena - nipošto plastična) može se pretvoriti u podložak za vruće lonce. Ako imate dvije, kroz rubove provucite elastične vrpce i pretvorite ih u podloške za koljena. 

Za sjajne cipele i lopate

Biljno ulje vraća sjaj kožnatim cipelama. Najprije ih očistite vlažnom krpom pa natrljajte s malo ulja mekom krpom. Ako lopatu za čišćenje snijega premažete uljem, snijeg se neće lijepiti za nju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare