To je to što me zanima!

Starinska tava najbolja je receptura za odlične palačinke

Ispeci pa uživaj: Tajna savršenih palačinki je u volji, ljubavi i tavi, koja je spremna za dolijevanje smjese tek kad se iz nje počne dimiti, kaže Anamarija Šintić
Vidi originalni članak

Tko pjeva zlo ne misli, fiškalove priležnice, vrazova ljubica i sučeva presuda samo su neke od 40 vrsta palačinki koje pripremaju u samoborskom restoranu  Gabreku 1929.

- Palačinke imamo na jelovniku već više od 80 godina, a svaki naziv je povezan sa Samoborom na neki način - kaže Anamarija Šintić (30), najmlađa generacija vlasnika rustikalne krčme. Slavnim palačinkama karikaturu je posvetio i poznati karikaturist Srećko Puntarić - Felix, a godinama ih rade prema receptu pokojne bake.

- Volimo reći da u tavi treba ispeći bar 1000 komada da bi 1001. bila odlična - govori Anamarija i dodaje da je ključ uspjeha dobrih palačinki u odgovarajućoj tavi i vatri.

- Tave moraju biti stare, ne teflonske. Moraju biti isprepečene, a palačinke valja raditi s ljubavlju i voljom - navodi Anamarija Šintić i dodaje: 

- Tava je spremna za ulijevanje smjese za palačinke tek kad se toliko zagrije da se iz nje počne dimiti. Tijekom pranja ne smije se ribati nego lagano isprati vodom i krpicom - savjetuje. 

U Gabreku slane palačinke poslužuju zapečene s domaćim sirom i vrhnjem, pune ih gljivama i pohaju ili nadijevaju šunkom. Slatke pripremaju u šatou od vina ili jaja, mažu čokoladom i orasima te ukrašavaju sladoledom ili domaćim džemovima.

- Pravimo pekmeze od šljiva, marelica i šumskog voća. Koristimo sezonsko voće za pekmeze, a jednako je i s umacima - govori vlasnica. 

Uz mnogo truda i mašte, u Gabreku strpljivo dopunjuju listu palačinka, a cilj im je doći do najmanje 50 različitih vrsta. Ove godine dodali su novih pet kombinacija.

- Nadjeve smišljamo sami ili inspiraciju tražimo na internetu, a neke ideje su nam dali i gosti - zaključuje Anamarija Šintić.

Zlatna bula sanoborska

Sastojci: Palačinka, 2 šnite dimljene šunke, 2 šnite sira za topljenje (gauda ili ementaler); pohanje: brašno, jaja, mrvice

Priprema: Pečenu palačinku napunite domaćom dimljenom šunkom i sirom prema izboru. Pažljivo je zarolajte i stavite u brašno, jaja i krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta na toplom,  ne na vrućem ulju. Prema želji poslužite uz limun i tartar.

Gerhardove lutajuće 

Sastojci: palačinka, 100 g domaćega kravljeg sira, jaje, prstohvat soli, domaće kiselo vrhnje, malo limunove korice

Priprema: Izmiješajte jaje i dodajte domaći kravlji sir. Naribajte malo limunove korice, posolite i promiješajte. Palačinku napunite smjesom i zarolajte. Stavite je u posudu i prelijte domaćim kiselim vrhnjem te pecite 20 minuta na 220°C.

Sanoborska coprnica

Sastojci: palačinke, 500 g šumskog voća, 2 vanilin šećera, 2 žličice šećera, 1/2 vrećice cimeta, žličica ruma, sladoled od vanilije

Priprema: Voće stavite u tavu na laganu vatru dok ne pusti sok. Nakon nekoliko minuta dodajte šećer, rum i vanilin šećer te cimet. Palačinke napunite smjesom voća, preklopite ih u oblik trokuta i na vrh dodajte kuglicu sladoleda od vanilije.

Gabrekove palačinke 

Sastojci: 1/2 kg brašna, 4 jajeta, žličica ulja, prstohvat soli, litra mlijeka

Priprema: Mikserom izmiješajte jaja, potom polako dodajte mlijeko i brašno. Dodajte malo ulja i prstohvat soli te miksajte dok ne dobijete ujednačenu glatku smjesu.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Sheeena 20.08.2014.

    Palačinke na na sve moguće načine,slatke slane punjene i može prazne,ali daleko najbolje pohane i zapečene u pečnici.Tava? Daleko najbolja ona crna stara od pokojne bakice.

  • vana 3 20.08.2014.

    Obožavam jesti i peći palačinke.Što se tiče tave starinska i nema mijenjanja za druge..

  • vemaria 20.08.2014.

    stare recepture,domaći sastojci teško pronaći ,ali to je ukusno vraća nas u djetinjstvo,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare