To je to što me zanima!

Stephan: Loše kombinacije hrane su najgore na poslu

Pregledavajući gotovu dostavljenu hranu, Stephan je zaključio kako su banane i jogurt iz trgovine kvalitetnije od naručenih, masnih "gableca" koje obično jedemo
Vidi originalni članak

Ljudi bi trebali izbjegavati kombiniranje pečenog mesa i škroba (poput krumpira) jer se škrob pretvara u šećer i veže više masti uz sebe, a to je vrlo teško potrošiti na poslu. Teleća koljenica s krumpirima je izvrsna, ali ne smije se jesti svaki dan, savjetovao je Stephan. Nije bio zadovoljan ni sličnom hranom koju je naručivala ekipa iz redakcije.

Pri pripremanju umaka za meso Stephan preporučuje da se umaci temeljeni na brašnu izbjegavaju. Tako se dobiva dodatan škrob u jelima, a time se potencira nakupljanje neželjenih kilograma - osobito zato što se uz takve umake poslužuje kruh ili tjestenina koji sadrže škrob. Zato su puno bolja opcija umaci bazirani na temeljcu, tvrdi Stephan.

- Uz meso je zdravije jesti blanširano povrće, no treba paziti da se ono ne prekuha. Bolje ga je kuhati na pari. Ako se dugo kuha u vodi, sve što valja, i okus i vitamini, ostat će u vodi - pojašnjava Macchi. Prema njegovu mišljenju, jela poput ćevapa na poslu ne bi trebalo jesti jer su ćevapi sami po sebi dovoljno masni. Uz to se uz njih poslužuje lepinja, koja se dodatno namače, a nerijetko i pomfrit (škrob) pa je rezultat takvog ručka - unošenje previše masti u organizam. Tajna zdrave i pravilne prehrane jest u umjerenosti, smatra Stephan.

- Ne treba pretjerivati ni u čemu, a navečer je dobro pojesti dvije jabuke ili za večeru kozice ili piletinu. Ananas je također odlično voće, dodaje, jer razgrađuje protein, ne veže masti i zato ga je dobro kombinirati sa slanim jelima. Pojašnjava kako se najviše debljamo od skupine proizvoda koju često jedemo. Voće i povrće može su jesti stalno, ali s onim kaloričnima, poput banana, ne treba pretjerivati.

- Sol je također veliki problem za zdravlje jer zadržava vodu. Dovoljno soli ima u svakoj namirnici za potrebe našeg tijela, ali ljudi nisu navikli na neslano, pa si i time štete - objašnjava Stephan.

BIJELA SLANINA JE SJAJAN ZAČIN

Domaća bijela slavonska slanina izvrstan je začin. Nasjeckajte je na kockice i dodajte salatama, predlaže Stephan.

NEISKORIŠTENI POTENCIJAL

Svaka regija u Hrvatskoj ima dobru, specifičnu kuhinju, no mnoge namirnice nisu dovoljno iskorištene.

SLASNI KRUMPIR NA PAČJOJ MASTI

Pačja mast je po sastojcima najbliža maslinovu ulju. Uz nju je krumpir prekrasan, opisuje Macchi.

PAZITI NA ALKOHOL

Ljudi na dijeti trebali bi izbjegavati vino jer se mnogi od njega debljaju, preporučuje Stephan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare