To je to što me zanima!

Što je 'advent' i zašto danas palimo prvu svijeću na vijencu?

Prva svijeća koja se danas pali je svijeća postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak
Vidi originalni članak

Danas se pali prva svijeća na adventskom vijencu i time četiri tjedna prije Božića započinje razdoblje Došašća, odnosno duhovne pripreme za Božić. Ono uvijek počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca (nedjeljom koja je najbliža blagdanu Sv. Andrije) i predstavlja, zapravo, vrijeme čekanja na preobrazbu.

POGLEDAJTE VIDEO: Adventski vijenac

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nekada je to bilo vrijeme pokore. Počinjalo je od blagdana Svetog Martina, koji se slavi 11. studenog i trajalo do samog Božića. U vrijeme Rimske liturgije to razdoblje postaje razdoblje slavlja i radosti, da bi od 13. stoljeća, nakon spajanja liturgija, to bilo vrijeme u kojemu kombiniramo pokorničke i slavljeničke običaje.

Samo značenje riječi advent dolazi od latinske riječi 'advenire',  što znači dolazak. Dakle, čekamo dolazak Isusa Krista u naš svijet.

BLAGDANSKA INSPIRACIJA Ideje kako napraviti adventski vijenac: Moderni na pladnju, klasični ukrašen češerima...

Advent nekoć

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće, 4 velike crvene i 20 malih bijelih. Velike crvene su se palile nedjeljom, a male bijele svaki dan. Tako su svakodnevno bile podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu zbog dolaska Božića. Danas se održala samo tradicija paljenja svijeća nedjeljom, pri čemu svaka ima posebno značenje:

  • Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak.  
  • Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir. 
  • Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista.   
  • Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

ADVENT PO GRADOVIMA U Puli kuća Djeda Mraza, a u Zagreb stiže ledeni tobogan

Svijeće obično postavljamo kao ukras u adventskom vijencu, koji se izrađuje od zimzelenih grančica spletenih u krug, kao simbol vječnoga života.   

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 03.12.2023.

    paganski praznik

  • Svetac_1_1 03.12.2023.

    Koga briga za vjerska praznovjerja. Jebate, gori ste od starih Slavena i Hitlera zajedno.

  • Helge 03.12.2023.

    Hvala za vjeronauk 24sata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare