Lifestyle

Komentari 0

Običaji za advent u Hrvatskoj: Na sjeveru se izrađivao kinč, a u Dalmaciji su darovali suho voće

Običaji za advent u Hrvatskoj: Na sjeveru se izrađivao kinč, a u Dalmaciji su darovali suho voće

U razgovoru sa stručnjacima za narodne običaje i tradiciju donosimo pregled običaja vezanih uz advent i iščekivanje dolaska mladoga boga, odnosno Božića, u različitim dijelovima Hrvatske

- Došašće je, kako mu i samo ime kaže vrijeme pripreme za dolazak na zemlju mladoga boga, Božića Isusa Krista. To je ujedno vrijeme molitve i posta koje započinje prvom nedjeljom došašća tzv. „Postilicom“ i kojom se kod rimokatolika pokreće i nova liturgijska godina. Pučki kalendar pobožnosti i običaja u hrvatskoj tradiciji najčešće slijedi crkvenu godinu, no kada je riječ o božićnom ciklusu običaja, kojem pripada i adventsko vrijeme, tada je uočljivo da pripreme za Božić ponegdje počinju već od blagdana Svih svetih, koji se u Dalmaciji nazivao i 'prvo čelo Božića', prvi, ili mali Božić. Naziv je  različito shvaćan u pojedinim krajevima. Osim Svih svetih, tim pridjevkom častio se i blagdan svetog Martina, svete Katarine, Bezgrješnog začeća, Materica i svete Lucije. Proslava blagdana Svih svetih provela bi se u veselom duhu i raspoloženju. Pripremale su se razne slastice poput lumblije na Korčuli, fave dei morti, fabica (Dubrovnik) ili bobića, ali i izvodili ophodi čestitara koji su skupljali darove od suhog voća, smokava i pjevali kolende – priča o narodnim običajima adventa ili došašća voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, viši kustos Ivica Kipre.