To je to što me zanima!

Što svaka žena mora znati o opasnostima koje prijete

Za zdravlje je presudno nepušenje koje štiti od raka pluća i raka maternice, a dobar izbor hrane od depresije, osteoporoze i bolesti štitnjače
Vidi originalni članak

Čak i mala čaša vina na dan povećava rizik od raka dojke, pokazala je britanska studija na 1,3 milijuna žena starijih od 50 godina. Znanstvenike je to otkriće potaknulo na daljnje istraživanje o stvarima koje bi svaka žena morala znati o tome što sama može učiniti za svoje zdravlje. Čak 30 posto žena ne pere ruke dovoljno temeljito, no pretjerivanje u uporabi različitih antibakterijalnih sredstava jednako tako može izazvati bolesti i iritacije jer se skida zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Stoga znanstvenici preporučuju da su za pranje ruku dovoljni voda i sapun. Rizik od raka jajnika, tihog ubojice, smanjuje uzimanje kontracepcijske pilule za čak 20 posto, a vjerojatnost od zloćudne bolesti je smanjena još 30 godina poslije. Velik broj srčanih bolesti nastaje zbog bakterija koje se skupljaju u ustima i putem karijesa ulaze u krvotok.
Tako potiču stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog udara. Pijenjem crnog čaja onesposobljavaju se enzimi koji šećer pretvaraju u zubni plak, ali i deninficiraju cijela usta. Prva asocijacija mnogih žena na folnu kiselinu je trudnoća, no ona bi se trebala uzimati kako bi spriječila razvoj makularne degeneracije, bolesti koja može dovesti do sljepoće
>>Premršave žene imaju manju gustoću kostiju, veću opasnost od osteoporoze, ali i problem začeća djeteta jer mogu postati neplodne. Previše kilograma vodi do opasnosti od raka dojke, dijabetese, srčanih bolesti i moždanog udara.
>>Četvrtina žena u srednjim godinama pati od depresije ili anksioznosti, pokazuje istraživanje britanskog instituta za mentalno zdravlje. Stručnjaci preporučuju više banana, posnog sira, šljiva i purice jer djeluju preventivno.
>>Dijetna pića na bazi kole sadrže fosfate koji ometaju apsorbciju kalcija, što dovodi do slabljenja koštane mase i povećanog rizika od osteoporoze u starijoj dobi.
>>Nepušenje štiti od raka pluća i krvožilnih bolesti, ali također za dva puta smanjuje rizik od raka maternice koji je jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • andariel 08.04.2009.

    Članak je ok, ali u životu nema logike. Koliko sam ja skužila baš oni ljudi koji se najviše \"čuvaju\", paze na prehranu, ne piju, ne puše...baš oni prvi nadrapaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare