To je to što me zanima!

Što sve možete napraviti od blitve? Fini rižoto, pesto, paštu

Kod pripreme blitve, treba paziti da je ne prekuhate u vodi. Osim toga, njene stabljike su pune vlakana, stoga ih je poželjno kod pripreme narezati na manje dijelove. Od nje napravite pesto, rižoto, tjesteninu...
Vidi originalni članak

Blitva je lisnato zeleno povrće vrlo dobro poznato svim ljubiteljima kuhinje, a posebno dalmatinske. Ovo povrće osigurava nutrijente koji mogu regulirati visoki krvni tlak, utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

POGLEDAJTE VIDEO: Kozji sir s blitvom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Blitva je puna antioksidansima, magnezijem, željezom, vitaminima K, A, E i C te folnom kiselinom stoga biste je trebali konzumirati što češće.

No kod pripreme blitve, treba paziti da je ne prekuhate u vodi. Osim toga, njene stabljike su pune vlakana, stoga ih je poželjno kod pripreme narezati na manje dijelove i pripremati zajedno s listovima. Međutim, njih treba malo dulje termički obrađivati.

Blitva se može pripremati na mnogo načina. Možemo ju kuhati u vodi, kratko pržiti na maslinovom ulju, može biti dodatak salatama ili smoothieju i slično.

Osim toga, blitvu možete koristiti za pripremu i ovih ukusnih jela:

  • 1. Rižoto

Na maslinovo ulju popržite luk i dodajte rižu. Podlijte temeljcem i kuhajte dok se riža ne skuha. Pred kraj dodajte nasjeckane listove blitve. U ovaj rižoto možete dodavati i drugo povrće koje želite ili meso te naribani sir na kraju. 

  • 2. Salate

Salatu s blitvom možete praviti s lećom ili tjesteninom. Ukoliko se odlučite na leću, najprije treba popržiti luk i češnjak na maslinovom ulju te dodati leću i zaliti je s vodom te kuhati oko 30 minuta da se ne skuha. Pred kraj dodajte najprije nasjeckanu stabljiku blitve pa nakon 10-ak minuta i listove blitve. Sve začinite po želji i dodajte malo vinskog octa. Uz to će odlično ići i kockice slanog sira.

Ukoliko želite praviti blitvu s tjesteninom, najprije skuhajte tjesteninu. Blitvu prokuhajte. Narežite češnjak te pomiješajte blitvu i češnjak s gotovom tjesteninoM. 

MAŠTOVITO Ovo je pet novih načina na koje u kuhinji možete iskoristiti jaja

  • 3. Pesto  

U blender ubacite češnjak i sol, zatim blitvu te naribani sir. Posolite i popaprite. Ulje dodajte postepeno. Sami procijenite koliko začina vam treba. Gotovi pesto poslužite uz ribu, meso ili namažite na kruh. 

ZA PRSTE POLIZAT Lagani pileći burger bez kruha idealan je izbor za ljetni ručak

  • 4. Pite i savijače od blitve

Jednako kao što pite ili savijače radite sa špinatom tako možete i s blitvom. Blitvu najprije prokuhajte, pomiješajte sa svježim sirom, začinite i rolajte u listove za savijače. Premažite je uljem ili nekim drugim premazom po želji. 

Još nekoliko ideja za jela s blitvom:

  • Omlet s paprikom, lukom, blitvom i rajčicom
  • Lignje punjene blitvom i lukom/pršutom/krumpirom
  • Popečci od blitve
  • Tjestenina s blitvom i mozzarelom
  • Quiche s blitvom i kobasicom
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare