To je to što me zanima!

Što vlada vašim domom: kaos, urednost ili emocije?

Stav prema neredu i način njegova eliminiranja otkriva kakav ste organizator te najveće odlike i propuste organizacije vašeg kućanskog prostora
Vidi originalni članak
1. UČINKOVITA: Gosti su se najavili za deset minuta, no za vas to nije nikakav problem. Svaki kućanski posao obavljate brzo i učinkovito, ali time stvarate još veći nered...
Kako biste brzo smanjili nered, nerijetko sve nepotrebno potrpate u ladice kako bi izgledalo kao da je na svome mjestu. No zbog toga često ne možete naći ono što vam treba. Energiju iskoristite za sustavno uređenje. Ormare posložite organizacijski, kupite platnene košare kako biste održavali urednost i uštedjeli vrijeme.

2. SLOBODAN DUH: Urednost vam je manje važna jer vas najviše veseli oduševljavati i zabavljati druge. Vaš je ormar crna rupa u kojoj nestaju čarape
Nered vas nimalo ne brine čak i ako vam se gosti najave jer vam je bitnije ono što im trebate reći i pokazati. No neurednost i nemogućnost snalaženja u vlastitim ladicama može biti prilično skupo jer ćete, misleći da ste nešto izgubili, kupiti opet. Zatražite prijateljičinu pomoć u organiziranju i pospremite jedan po jedan dio kuće. Bit će lakše i brže.

3. SVE ILI NIŠTA: Vaši su kriteriji o urednosti visoki i sve mora biti savršeno, no dok to ne ostvarite, sve je u neredu
Snizite kriterije. Počnite od onoga što vas najviše iritira u vašoj organizaciji. Možda vječno zametanje ključeva. Zato napravite posudicu za ključeve. Krenite dalje, od sobe do sobe. Darujte ono što ne rabite. I pospremajte usput. Tako ćete održavati urednost.

4. SENTIMENTALNA: Sve što dobijete čuvate jer vas uz te predmete vežu uspomene. Zato vam dom nerijetko postane labirint
Nanovo kupujete ono što već imate jer to ne možete naći. Odvojite dvije kutije: jednu koju ćete darovati i drugu “možda” kutiju. U prvu stavite sve što ne rabite i darujte. U drugu stavite stvari kojih se teže odričete, pogledajte ih za pola godine i ako vam doista ne trebaju, proslijedite.

5. NESEBIČNA
: Besprijekorni ste u svakom pogledu uređenja kuće, osim u svom kutku. Samo je on uvijek u kaosu
Za sebe nikad nemate vremena jer se osjećate krivima ako pospremate svoj ormar “dok ima toliko bitnijeg posla”. No jedanput ćete morati zadovoljiti svoje potrebe i sve urediti. Što prije, to bolje. Počnite s torbicom za šminku. Pritom ne dajte da vas ukućani ometaju. Zatraže li vašu pomoć, recite da ćete im pomoći čim završite taj posao.  

6. MOŽE ČEKATI
: Svjesni ste da morate obaviti neke obveze, ali odgađate ih do zadnjeg trena jer nemate volje
Znate da ne možete izbjeći račune, formulare i pozivnice na koje niste odgovorili, a koje ste sami od sebe sakrili nebitnim papirima. Organizirajte vrijeme za određene poslove u isto vrijeme svaki tjedan. Na kalendaru označite poslove koje ne smijete zaboraviti.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • gmolak 15.01.2010.

    Čekaj, a nigdje ne piše kako se zove onaj kojemu je kuća u svako doba dana i noći i bilo koji dan čista i uredna.... ;)

  • olnada 15.01.2010.

    Urednost je moja vrlina,bila.Otkako sjedim kod kuce,ne da mi se.Moram se opet organizirati,to stoji.Sutra cu......

Komentiraj...
Vidi sve komentare