To je to što me zanima!

Stogodišnjaci su zdraviji nego velik broj mlađih umirovljenika

Gotovo jedna četvrtina današnjih generacija će doživjeti stoti rođendan, a ono što ih najviše pogađa je demencija, sljepoća i usamljenost, dok od raka rijetko obolijevaju
Vidi originalni članak

Ljudi koji dožive 100-tu imaju manji rizik od raka nego mlađi umirovljenici, otkrila studija Međunarodnog centra za dugovječnost. 

- Mnogi 100-godišnjaci su fizički zdraviji od svojih mlađih kolega, a većina njih ne obolijeva od bolesti koje se pojavljuju sa starenjem. Oni su s obzirom na dob izuzetno samostalni - tvrdi za The Huffington Post David Sinclair iz Centra. 

Međutim, oni su skloniji degenerativnim bolestima kao što su demencija i sljepoća, ali i usamljenosti. Najvjerojatnije jer su nadživjeli većinu svojih prijatelja i obitelji, tvrde znanstvenici. Iako je duboka starost želja mnogih, malo njih je doživi. Upravo zato 100-godišnjaci zaslužuju više pažnje i brige, dodaje Sinclair. 

Stručnjaci smatraju kako će se broj 100-godišnjaka povećati za 12 puta u narednih 30 godina. Gotovo jedna četvrtina djece rođenih danas doživjet će 100 godina.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare