To je to što me zanima!

Stop stigmi: Zbog HPV-a su me osuđivali i kolege i suprug

S 35 godina Manda je oboljela od raka vrata maternice i krenula u životnu bitku. Nakon dijagnoze je doživjela još nekoliko udaraca - muž je osudio njezinu bolest, kao i dva poslodavca...
Vidi originalni članak

Nakon redovitoga ginekološkog pregleda život mi se okrenuo naopako. Bila sam neutješna i prepuštena osudama sa svih strana, priča Manda Janjić (38) iz Zagreba, kojoj je prije tri godina dijagnosticiran rak vrata maternice.

Liječnici su ustanovili da se bolest razvila na najgori način - invazivno, tiho i bez ikakvih simptoma – onako kako to HPV polako, ali sigurno radi.

- Od lošeg nalaza PAPA testa do potvrde dijagnoze prošla sam gomilu pretraga i zahvata, a najgore od svega je bilo iščekivanje rezultata. Život mi se doslovno okrenuo naglavačke. Isprva sam bila neutješna, ali sam znala da sad moram stisnuti zube i izgurati kako bih ozdravila i dalje živjela - opisuje Manda.

Ovoj hrabroj ženi operacijom su odstranjeni jajnici i maternica, nakon čega je slijedilo mukotrpnih šest mjeseci sa 28 doza zračenja i šest kemoterapija. Imala je nesebičnu potporu obitelji, djece i prijatelja, ali ne i muža, od kojeg je dobila samo osuđivanje.

Nije se mogao pomiriti s Mandinim nalazima i činjenicom da joj je prenio HPV, jer je do kobnog PAPA testa imala uredne nalaze. Danas su razvedeni, a bivši muž ne želi se liječiti iako je i sam zaražen virusom, dok liječnici upozoravaju da je kod muškaraca veća učestalost infekcija HPV-om.

Osim životnog partnera, razumijevanja nisu imali ni bivši poslodavci. U jednoj tvrtki bila je teret zbog same bolesti i izostanaka, dok se na drugom poslu pričalo sve i svašta o ovoj mladoj ženi, i to samo zbog njezine dijagnoze.

- Stigme u društvu zbog HPV-a idu toliko daleko da se nitko ni s kim ne želi družiti. To nisam iskusila u toj mjeri, ali nisam imala sreće na radnome mjestu. Ne očekujem sažaljevanje, nego da me se prizna kao osobu i sposobnog radnika. Jednostavno nije bilo ljudskosti i razumijevanja - priča Manda i kaže da su Hrvati još vrlo konzervativno društvo kad su u pitanju spolno prenosive bolesti.

No takva situacija nije u udruzi Sve za nju, koja je Mandi pomogla da se nosi s novonastalom situacijom i lakše krene naprijed. Psihoterapeutkinja ju je savjetovala da se u najtežim trenucima posveti onome što voli i preokupira mozak bitnim stvarima, što i sama Manda danas preporučuje oboljelima.

A kod onih koji nemaju doticaja s HPV-om, najveći problem je neznanje.

- Informiranje društva je prvi korak u borbi za podizanje svijesti o HPV-u i njegovu negativnom djelovanju na organizam, kako žena, tako i muškaraca. Osobno smatram da u svim razinama u društvu nije učinjeno dovoljno za kvalitetno informiranje i dizanje svijesti o HPV-u i svim oblicima karcinoma koje ovaj virus može izazvati - kaže Manda.

'Zagovaram cijepljenje mladih zato što je to u svijetu normalna stvar'

Trebamo prihvatiti cjepivo i edukaciju mladih kao najbolji način prevencije ove bolesti. Želim da se i moja djece cijepe, ali došlo je do komplikacija jer je besplatno za djecu do 14 godina, a moji su tinejdžeri od 16 i 18 godina. Napisala sam zahtjev Zavodu za javno zdravstvo da mi odobre besplatno cjepivo zbog moje dijagnoze, ali još čekam ishod, kaže Manda.

Idi na 24sata

Komentari 128

  • Der Kommissarrr 23.01.2018.

    Znam jednu koja se kune da je klamidiju dobila na ginekološkom odjelu u bolnici, a na njoj bilo više ljudi nego na titaniku

  • Chucky_Pancamo 23.01.2018.

    Lijepa...

  • Braslav 23.01.2018.

    Ima još nešto bolje od cijepljenja, neka ne skaču u odmah u krevet kako ih mediji i Hoolywood uči...

Komentiraj...
Vidi sve komentare