To je to što me zanima!

Strah mijenja percepciju zbog čega se predmeti čine bližima

Strah mijenja percepciju i procjenu ljudi te tako utječe na ponašanje jer se objekti straha, poput zmija ili paukova ljudima čine bližima nego što doista jesu
Vidi originalni članak

Ono čega se bojimo čini nam se bliže nego što zaista jest, a najveći razlog za to je strah, utvrdila je zajednička studija američkog Sveučilišta Emory i britanskog Sveučilišta London.  

Znanstvenici su ispitanicima prikazivali fotografije koje su se raspršivale nakon sekunde, piše Daily Mail. Ispitanici su trebali procijeniti i pritisnuti gumb prije nego li se fotografija rasprši. Češće su precjenjivali vrijeme raspršavanja kod prikazivanja paukova i zmija nego zečeva i leptira. Uslijed toga, istraživači su zaključili da strah mijenja percepciju i procjenu ljudi.

- Ako se nečega bojimo, onda nam se čini kao da će prije doći do nas. Što se više bojimo pauka to nam se on čini bližim pa tako strah mijenja osnovni način na koji vidimo svijet - istaknuo je koautor studije Matthew Longo.  

Idi na 24sata

Komentari 5

  • meryy 25.10.2012.

    pauka se bojim do izbezumljenosti ali zmije naprosto obožavam! facebook mi je pun slika zmija koje ljeti sama nalazim i fotkam ;)

  • user_128886 24.10.2012.

    Šta je za nas, što se ne bojimo ni pauka ni zmije... :D

  • _petra_ 24.10.2012.

    strah je vrag

Komentiraj...
Vidi sve komentare