To je to što me zanima!

Strategije protiv 'neću', 'ne mogu' i 'budem poslije'

Odgađanje zadataka može postati ozbiljan problem kad dijete naraste i obveze se povećaju, a može biti i naznaka nekog dubljeg problema
Vidi originalni članak

Ako ste umorni od djetetovih riječi: “Učinit ću to poslije”, vrijeme je da se počnete suptilno boriti protiv odugovlačenja, što je omiljena taktika vašeg mališana. Odgađanje zadataka može postati ozbiljan problem kad dijete naraste i obveze se povećaju, napominju psiholozi. Djeca često odbijaju napraviti ono što moraju zato što imaju potpuno drukčije prioritete - pobijediti starijeg brata u omiljenoj videoigrici važnije je od vježbanja tablice množenja. - Djeci školske dobi dobre ocjene su preapstraktan pojam, pa se približite njihovu načinu razmišljanja tako da ne dopustite gledanje televizije ni igranja igrica dok god domaća zadaća nije napravljena - savjetuje psiholog George M. Kapalka. Tako im dajete lekciju da nakon odgovornog ponašanja slijedi privilegija koja ih veseli. Ponekad djeca smatraju kako imaju dovoljno vremena da nešto naprave. Njima je lako odugovlačiti zato što nemaju osjećaj hitnosti. Pomozite djetetu da odredi svoje rokove do kojih bi zadaci trebali biti gotovi. Ako završi prije roka, recite mu da ćete ga nagraditi. Tako ga potičete i suzbijate naviku “kampanjskog” ponašanja.

Cjepkanje posla rješava strah od prvoga koraka
Rečenicu “ne mogu to učiniti“ shvatite ozbiljno i pokušajte saznati što se krije iz djetetova negativizma. Ako je zadatak jednostavan poput pospremanja sobe, tada je samo riječ o tome da dijete ne zna otkud bi počelo pa mu se “posao” čini pretežak. Nemojte mu samo narediti da pospremi sobu, nego mu pomozite tako da zajedno raščlanite pospremanje na male korake - prvo slijedi krevet, zatim slaganje odjeće, a onda brisanje prašine. Sličnu taktiku primijenite i kod školskih obveza. Tim jednostavnim rascjepkavanjem zadatka unosite red u kaos koji plaši mališana.

Iza “neću” mogu se kriti ozbiljniji problemi
Ako se dijete opire pisanju domaće zadaće i ono mu predstavlja mučenje, morate istražiti o čemu je riječ. Odgađanje zadaće ponekad je znak ozbiljnijeg problema poput teškoća u učenju, upozorava dr. Kapalka. Najbolje je da porazgovarate s djetetovim učiteljem. Zajedno ćete lakše uspjeti pronaći rješenje problema. Možda će samo nekoliko dodatnih sati iz matematike riješiti djetetove nedoumice.

Mali perfekcionisti neće odustati uz pohvalu
Dijete može pokušati odgađati nešto novo, čak i ono što ga veseli, zbog straha da to neće napraviti savršeno. Pa čak i ako se vaša kći radovala satovima klavira, može ih početi odgađati jer smatra da ne svira dovoljno dobro. Najbolje je objasniti djetetu da je griješiti sastavni dio puta ako se nešto želi napraviti dobro. Recite mu da bez truda i pokoje pogreške nema ni rezultata te da je najgore odustati. Primjer iz života će ga ohrabriti. Izvrsnost se postiže trudom, a savršenstvo ionako ne postoji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare