To je to što me zanima!

Stres utječe na njuh: Neutralni mirisi postaju sve neugodniji

Pod stresom se povezuju dijelovi mozga zaduženi za emocije i mirise koji su inače u potpunosti odvojeni. Upravo zbog toga do tada neutralni mirisi postaju neugodni
Vidi originalni članak

Stres mijenja moždanu aktivnost i osjet njuha, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Wisconsin-Madison. Zato neutralni mirisi pod stresom postaju neugodni. Također, što je razina stresa veća to su i veće promjene u mirisima, piše Daily Mail

Ispitanici u istraživanju gledali su fotografije automobilskih nesreća što ih je učinilo nervoznima i tjeskobnima. Nakon toga njihov se osjet njuha promijenio pa su do tada neutralni mirisi postali sve neugodniji. To su potvrdile i promjene moždane aktivnosti u dijelovima mozga zaduženim za obradu mirisa i emocija. 

U uobičajenim situacijama ta su dva centra u potpunosti odvojena i gotovo da ni ne komuniciraju, međutim u stanju stresa postoji povezanost. Zbog toga se mijenjaju i mirisi, potvrdilo je istraživanje. 

- Ljudima se pod stresom svijet često čini negativan pa ne čudi što tako i miriše. Rezultati ove studije mogle bi pomoći u bržem otkrivanju stresa i drugih anksioznih poremećaja - objasnila je voditeljica istraživanja, profesorica psihologije Wen Li. 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • emma123 02.03.2014.

    Postoje i vježbice za mozak. U knjizi "Wake Up and Live" opisane su vježbe koje jačaju intelektualne funkcije, koncentraciju, pažnju, pamćenje a pokreću i kreativnost i genijalnost.

  • nony 27.02.2014.

    to je istina, ali kako bismo umanjili stres treba piti puno čaja, naročito matičnjak ili kamilicu :)))

  • sime juric 27.02.2014.

    Vjerojatno sam u stresu, puno mi toga smrdi. Gdje god da pogledaš sve samo neugodni mirisi:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare