To je to što me zanima!

Stručnjaci: Evo zašto hranu ne biste trebali prati sa sapunom

Pranje namirnica poput voća i povrća sapunom može uzrokovati želučane i crijevne probleme koji imitiraju simptome Covida-19. Znanstvenici navode koje su bolje opcije za to
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Švedska odustaje od liječenja korone lijekom protiv malarije

Ako ste među onima koji u strahu od korona virusa peru svaku stvar koju kupe u dućanu, sigurno niste sami. No, stručnjaci za sigurnost hrane vas žele odvratiti od toga, piše Huffington Post.

Iako je sapun kuhinjska komponenta i učinkovit je u sprečavanju širenja virusa, dizajniran je za čišćenje površina i ruku, a nije formuliran za pranje voća i povrća - što znači da ribanje jabuka sapunom nije dobra ideja, čak ako ste zabrinuti za smanjenje prenošenja virusa.

Zašto nije dobro oprati proizvode sapunom?

Konzumiranje sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike gastrointestinalnih tegoba. Ne samo da su oni neugodni, već oponašaju neke od simptoma COVID-19, bolesti uzrokovane virusom, i mogli bi vas poslati u bolnicu, stavljajući nepotreban pritisak na naše već preopterećene zdravstvene radnike i ustanove.

Želučani i crijevni problemi uglavnom se događaju nakon što sapun konzumirate u relativno velikim količinama, ali stručnjaci za sigurnost hrane kažu da ipak ne savjetuju pranje sapunom, jer među zdravstvenim neugodnostima, ono može utjecati i na okus vaše hrane.

UPOZORILI SVE Video otkrio istinu: Kako kašalj u dućanu brzo širi korona virus

- Ne perite voće i povrće deterdžentom ili sapunom jer ti proizvodi nisu sigurni za korištenje na hrani te možete progutati ostatke sapuna ili deterdženta na njima - preporuka je američkog Ministarstva poljoprivrede.

Samo pranje proizvoda u vodi je bolja alternativa od upotrebe sapuna.

Don Schaffner, stručnjak za znanost o hrani i ugledni profesor na Sveučilištu Rutgers, uporabu sapuna na proizvodu uspoređuje s upotrebom pištolja za ubijanje muhe. Moglo bi funkcionirati, ali definitivno nije najbolji alat.

Ako se sapun ne preporučuje, kako mogu očistiti svoj proizvod?

U svijetu u kojem je sve odjednom postalo kompliciranije, čišćenje stvari iz dućana maksimalno pojednostavite - sve što trebate učiniti je nježno trljati proizvode dok ih ispirete tekućom vodom.

Za čvrste plodove,  poput dinje, krastavaca, mrkve i avokada, možete koristiti i čistu četkicu za ribanje, ali to može oštetiti mekše proizvode. Na temelju istraživanja povezanih s bolestima koja se prenose hranom i drugim virusima, negdje između 90% i 99% onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Chapman, profesor i specijalist za sigurnost hrane na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina.

Ponekad se mikrobi mogu pričvrstiti na pukotine ili druge dijelove voća ili povrća do kojih voda ne može doći. Ali dodavanje sapuna neće biti bolje od same vode, objašnjava.

Budući da trenutno nema dokaza da se COVID-19 širi hranom, smjernice za pranje proizvoda iste su kao i da se nismo suočili s pandemijom. Ovo uključuje korak koji je posebno važan ovih dana - temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme obroka. Ostale preporuke FDA uključuju uklanjanje oštećenih ili nagnječenih područja prije pripreme ili jela, ispiranje prije ljuštenja ili rezanja, sušenje proizvoda nakon pranja i uklanjanje vanjskih listova salate i kupusa.

Je li temperatura vode bitna?

Idealno je isprati proizvode u hladnoj vodi, jer topla voda može prouzrokovati. Velik broj ljudi misli kako će topla voda ubiti virus, ali za ubijanje bilo kojeg virusa ili bakterija potrebna bi bila voda toliko vruća da bi zapravo mogla kuhati ili oštetiti vaš proizvod i spaliti ruke.

Trebam li oprati proizvode čim stignem kući, ili neposredno prije nego što ga koristim?

Chapman predlaže da svoje voće i povrće isperete prije jela, a ne čim se vratite kući iz prodavaonice, jer bi ispiranje odmah moglo prouzrokovati kvarenje hrane.

Mogu li napraviti svoje sredstvo za pranje?

Brojni 'uradi sam' recepti uključuju korištenje octa, soka limuna i sode bikarbone. Oni neće štetiti, no mogu ostaviti određen miris, osobito ocat.

ZNANSTVENE ČINJENICE Simptomi se javljaju nakon pet dana: Evo što korona radi tijelu

Uz to, skuplje su od upotrebe samo vode, a nema dokaza da su učinkoviti u uništavanju novog virusa. S obzirom da ne postoji nijedno istraživanje koje bi pokazalo smanjeni rizik od prenošenja bolesti pri ručnom pranju, novac bi vjerojatno mogao bolje potrošiti na drugi način.

Treba li ostaviti kupljene proizvode neko vrijeme izvan doma?

Nema mnogo dokaza koji pokazuju da je ostavljanje proizvoda i drugih namirnica izvan kuće na nekoliko dana neophodno ili učinkovito za smanjenje prenošenja virusa.

Chapman ističe da bi to bilo učinkovito, ovisilo bi o čimbenicima poput temperature, relativne vlage i je li virus čak prisutan na hrani. Do sada, nema naznaka da se preko hrane virus može širiti.

Najveći rizik vezan uz hranu je odlazak u nabavku, jer se tamo nalaze drugi ljudi, a virus se prvenstveno širi kapljičnim putem.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trebaju li trudnice pozitivne na koronu roditi carskim rezom?

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 12.04.2020.

    A ko to pere voće i povrće sapunom?

  • Tiranosaurus 12.04.2020.

    Pa kaj ima onih koji peru hranu sapunom?? Bolesno! Hranu treba prati isključivo pastom za zube s oznakom Cool white. To me je baka naučila iz njene kuhinje. Vrlo je učinkovito.

Komentiraj...
Vidi sve komentare