Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Trebaju li trudnice pozitivne na koronu roditi carskim rezom?

Trebaju li trudnice pozitivne na koronu roditi carskim rezom?
1

Na temelju poznatih informacija o porodima majki zaraženih virusom, čini se da kod carskog reza nema prijenosa virusa s majke na dijete, pa dio stručnjaka zagovara to rješenje za zdrave rodilje

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nakon francuskog carskog reza, žena je na nogama za dva sata

- Iz do sada dostupnih podataka o djeci koju su rodile majke pozitivne na korona virus, jedna je studija pokazala da kod sedmero djece rođene carskim rezom nije bilo prenošenja virusa na dijete. S druge strane, u drugoj studiji pokazalo se da je kod majke pozivne na virus koja je rodila vaginalno dijete po porodu bilo pozitivno. Zbog toga su njemačko društvo ginekologa i opstetičara, kao i još neka relevantna društva, već razmatrala preporuku o tome da se za žene koje su pozitivne na korona virus, a nemaju simptoma niti komplikacija, preporuči porod carskim rezom. To je, ujedno, i moja osobna preporuka - kaže ginekolog prim. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva ginekologa i opstetičara (HDGO).

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:13

Dodaje kako u slučaju da kod žena kod kojih je zaraza korona virusom potvrđena postoje simptomi bolesti COVID 19,  ili postoje neke druge komplikacije, odluka o vrsti poroda treba biti na liječniku koji vodi trudnicu i porod.  No, tada prednost treba dati vaginalnom porodu.

Jurica Galoić/Pixsell

Na njegovu su inicijativu ginekolozi u HDGO ovih dana izjašnjavali o stavovima vezano uz preporuke koje društvo treba donijeti vezano uz trudnoću i porod majki kod kojih postoji opravdana sumnja, ili su zaražene korona virusom, pa i o ovom pitanju. Većina članova HGDO) iskazala je kako je za preporuke vezano uz izbor načina poroda kod žena koje su potvrđeno zaražene korona virusom još rano, jer još nema dovoljno relevantnih podataka, pa je zaključak da se prate rezultati daljnjih istraživanja. I većina smatra da prednost  "uvijek kad je to moguće treba dati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke". 

Preporuke koje je izdalo Društvo treba shvatiti tako, odnosno one nisu službene smjernice, kaže Ćorušić. Među osnovnima je i da trudnoće komplicirane infekcijom korona virusa treba smatrati visoko-rizičnima, te majka, fetalni razvoj i razvoj novorođenčeta trebaju biti pod strogim nadzorom. 

Trudnice

Trudnica koja je u posljednjih 14 dana putovala u zemlju koja je bila pogođena korona virusom treba biti testirana testom amplifikacije nukleinske kiseline SARS-CoV-2, čak i ako nema simptome. Trudnice koje nemaju simptoma, a potvrđeno je da su inficirane virusom, trebaju se samostalno nadgledati kod kuće barem 14 dana. Istodobno, trudnice kod kojih se razvila koronavirusna pneumonija treba liječiti multidisciplinarni tim u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi (bolnici).

Četvorke prije i poslije poroda: I ruke i srce pune 'medenjaka'
Četvorke prije i poslije poroda: I ruke i srce pune 'medenjaka'

Trudnice koje su bile u kontaktu s oboljelim, kao i one koje se oporavljaju od asimptomatske bolesti, ili od blage bolesti, trbaju biti pod nadzorom tako da se dodatno u dvomjesečnim intervalima učini ultrazvučna biometrija i Dopplerski protoci.

Dio preporuka odnosi se i na ponašanje nakon poroda: Novorođenčad majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana ili dok se virus ne ukloni. Tijekom faze  izolacije majke se ne preporučuje dojenje, no preporučuje se izdajanje i hranjenje bebe majčinim mlijekom od strane zdrave rodilje.

Trudnice moraju na redovne kontrole

-  Dosadašnji podaci ukazuju na mogućnost da su trudnice zbog svog stanja nešto zaštićenije od rizika da obole od COVID-19, no jako je važno da se pridržavaju mjera zaštite i ostanu nezaražene, jer prije ili kasnije doći u rađaonu. Ako je riječ o zaraženoj trudnici, time se povećava rizik od zaraze trudnica koje su u isto vrijeme tamo. U tom slučaju i cijeli tim liječnika i medicinskih sestara s kojima bude u kontaktu završit će u samoizolaciji, čime slabimo zdravstveni sustav - upozorava dr. Mario Podgajski, ginekolog iz Klinike za ženske bolesti i porode, u KB Merkur. 

Čeka svoje 22. dijete - a ovako izgleda 7 tjedana pred porod
Čeka svoje 22. dijete - a ovako izgleda 7 tjedana pred porod

Dodaje kako je također važno da se zadrži ritam redovitih kontrolnih pregleda, ispočetka svaka četiri, a kasnije svaka tri tjedna, odnosno po potrebi i uputi liječnika i češće. Podgajski kaže kako je ministru zdravlja već uputio primjedbu zbog toga što je liječnicima koji rade u bolnicama zabranio privatni rad, zbog čega bi se u skrbi oko trudnica mogle stvoriti gužve u domovima zdravlja ili bolnicama. 

- Osobno radim u bolnici, ali i u vlastitoj praksi, i nakon te odluke sve pacijentice koje sam privatno vodio, morao sam uputiti kolegama privatnicima, koji ih realno ne mogu primiti puno, ili u domove zdravlja, gdje su se počele stvarati gužve. Možda je trebalo povesti računa o tome da se ginekologija, a možda i još neke struke, izdvoje od odluke i da se iskoriste prednosti privatne prakse. Nitko ne može tako dobro pacijentima osigurati to da u čekaonici ne dolazi u kontakt s drugim pacijentima, kao privatni liječnici. U bolnicama je to ipak teže, ističe ginekolog. 

- Mnoge trudnice sad bi možda mogle biti nezadovoljne kontrolnim pregledima u bolnicama, zato što se ultrazučni pregled ne obavlja kod svake kontrole, pa buduće majke treba umiriti: UZV pregled nije nužno raditi tako često,  već se u privatnoj praksi to čini po želji, često zato što budući roditelji žele vidjeti sliku djeteta i mirniji su kad se i taj pregled obavi. No, ako to u bolnicama ne bude tako, nema nikakve bojazni za zdravlje djeteta, ističe Podgajski.  

Mnoge majke godinama nakon poroda 'osjećaju' bebine udarce
Mnoge majke godinama nakon poroda 'osjećaju' bebine udarce

Jedna od stvari na koje trudnice u razdoblju izolacije posebno trebaju paziti jest da ne dobiju previše kilograma. 

- Svi smo kod kuće, slabije se krećemo, pa svakako treba pripaziti da se smanji količina hrane koju buduća mama konzumira, kako bi se izbjeglo nakupljanje suvišnih kilograma i smanjio rizik od dijabetesa i drugih problema koje to nosi, kaže dr. Podgajski.  

Ne preskačite redovna cijepljenja bebe i idite u šetnju

Informacije koje imamo zasad ukazuju na to da je rizik od zaraze kod malih beba manji, odnosno da su simptomi zaraze kod male djece blaži, no roditeljima svakako treba preporučiti da se pedantno drže mjera predostrožnosti, kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević. 

- Ako je u kući mala beba, članovi obitelji trebali bi smanjiti izlaske na najmanju mjeru, u svrhu nabavke, s tim da treba ići za tim da si radimo popis i da u trgovinu doista idemo jednom u tri dana, a ne svaki dan po više puta, zbog sitnica koje nedostaju. Po dolasku iz trgovine, obavezno skinite cipele na ulazu i odložite odjeću tako da ne može doći u kontakt s djetetom. Obavezno dobro operite ruke i pridržavajte se svih drugih mjera higijene - savjetuje pedijatar. 

Našalite se s budućim majkama i 'darujte' selfie štap za porod
Našalite se s budućim majkama i 'darujte' selfie štap za porod

Svakako se preporučuje obaviti sva predviđena cijepljenja i docjepljivanja djeteta u skladu s kalendarom cijepljenja, te obavljati redovne sistematske preglede kod pedijatra, s tim da je dovoljno da s djetetom kod pedijatra ide samo jedan roditelj. U slučaju da dijete ima nekih zdravstvenih problema, obavezno se konzultirajte s liječnikom telefonom o simptomima, kako bi on procijenio treba li dijete doći na pregled, ili uputiti na neke pretrage ili ne. Dogovorite termin kod pedijatra telefonom, kako bi mogao osigurati da u čekaonici bude što manje djece i roditelja. 

Šokirao je sugrađane: Japanski političar uzeo porodiljni dopust
Šokirao je sugrađane: Japanski političar uzeo porodiljni dopust

- I u ovoj situaciji svakako se preporučuje da roditelj izađe u šetnju s djetetom, no to trebaju biti šetnje u prirodi, odnosno negdje gdje nema puno ljudi. Svakako izbjegavajte bliže kontakte s ljudima, a pogotovo sjedenje u parku s drugim roditeljima, dok se djeca zajedno igraju.

Ako za jednog roditelja ili  člana obitelji koji živi u kućanstvu s malim djetetom postoji potvrda da je zaražen korona virusom,  imajte na umu da epidemiologa morate upozoriti ako niste u mogućnosti ispoštivati sve mjere izolacije. 

- Tako, na primjer, roditelji koji s djetetom žive u malom stanu i ne mogu se organizirati tako da oboljeli bude izdvojen u jednoj sobi, postoji mogućnost da bude upućen u izolaciju u za to predviđenim ustanovama u sustavu zdravstva, kaže pedijatar.

Beba koja plače

Za djecu koja razviju simptome zaraze korona virusom, ili postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženom osobom, vrijede sva pravila o izolaciji kao i za opću populaciju. 

Roditelji male djece posebno trebaju imati na umu da kod kuće imaju zalihu lijekova za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za nos i sirup za ublažavanje kašlja, za slučaj da se jave  simptomi prehlade. 

Ako se pojavi temperatura, a dijete nije klonulo, igra se i ima apetita, počnite ju skidati kad pređe 38 stupnjeva. Ako je dijete s nižom temperaturom klonulo i lošijeg općeg stanja, započnite sa skidanjem temperature odmah. Prije svega, otkrijte, odnosno razodjenite dijete i ppo potrebi otuširajte mlakom vodom (37 stupnjeva). Dajte djetetu lijek za snižavanje temperature i pratite stanje. U slučaju da se temperatura ili drugi simptomi pogoršavaju, javite se telefonom svom pedijatru i pratite njegove upute.   

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Vlado Kalember, pjevač

Pokretanje videa...

00:53
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'