To je to što me zanima!

Studija tvrdi: Ovaj čaj može razgrađivati masti dok spavate

Iako zvuči bajkovito, istraživanje pokazalo da postoji tradicionalni kineski čaj koji potiče sagorijevanje masnoća dok mirujete, čime možete pospješiti mršavljenje i ubrzati metabolizam
Vidi originalni članak

Kad je riječ o topljenju masnoća na trbuhu, možda će vam prvo pasti na pamet HIIT treninzi i isprekidani post - ali što je s čajem? Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da pijenje oolong čaja može pomoći u izgaranju masnoće dok spavate.

Preciznije, istraživači sa sveučilišta Tsukuba u Japanu otkrili su da pijenje samo dvije šalice tradicionalnog kineskog čaja oolong svaki dan ubrzava procese sagorijevanja masti u tijelu, piše Yahoo News.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatna transformacija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U svijetu čaja oolong otprije ima 'titulu' najboljeg kandidata za sagorijevanje masnoća, zbog čega su ga znanstvenici odlučili istražiti. Njegov službeni naziv na kineskom jeziku glasi 'wu-long' čaj, pri čemu wu znači crno, a long-zmaj. On je je polufermentiran, nalazi se između nefermentiranog zelenog čaja i fermentiranog crnog čaja (zvanog crni na Zapadu, a u Kini crveni). Postotak fermentacije iznosi od 8 do 70 posto, ovisno o proizvođaču. 

- Kao i svi čajevi, oolong sadrži kofein, koji utječe na metabolizam energije povećavajući naš puls. Međutim, studije sugeriraju da konzumacija čaja može povećati razgradnju masti, neovisno o učincima kofeina - rekao je viši autor studije, profesor Kumpei Tokuyama.

ŠTO DA RADIM? Smršavila sam i to mi uništava brak: Seksa više uopće nema...

Učinci sagorijevanja masnoća kroz noć

Stoga smo željeli ispitati učinke konzumacije oolonga nasuprot samo kofeinu na energiju i metabolizam masti među skupinom zdravih dobrovoljaca, objasnio je. Nakon dva tjedna proučavanja, znanstvenici su otkrili da oolong čaj - koji je djelomično oksidiran i nije u potpunosti ni zeleni ni crni čaj, s obzirom na to da ima svojstva oba, povećao je razgradnju masti za 20 posto u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Još je impresivnije otkriće da su se pozitivni učinci čaja oolong na tijelo održavali tijekom cijele noći. Čudno je to što ni skupina koja je pila oolong čaj ili čisti kofein tijekom tog dvotjednog razdoblja nije povećala potrošnju energije. Ovo zapažanje sugerira da su sudionici možda razvili toleranciju na stimulativne učinke oba tretmana.

Povrh svega, nije bilo zamjetnih promjena u obrascima spavanja ni jedne skupine, čak ni vremena koje im je trebalo da usnu, unatoč činjenici da su oba tretmana uključivala kofein - poznati remetitelj sna.

Profesor Tokuyama kaže da iako učinci koje je oolong imao na razgradnju masti tijekom spavanja sugeriraju da bi čaj mogao pomoći u kontroli tjelesne težine, a nejasno je hoće li ti učinci zapravo dovesti do gubitka masti tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

- Osim toga, želimo isprobati oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali učinke kofeina od ostalih sastojaka čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako oolong točno pomaže u razgradnji masti - rekao je u izjavi.

ZA VITKIJU LINIJU Tri odlična napitka koja otapaju salo na trbuhu i čiste organizam

- Za proizvodnju oolong čaja dovoljna je djelomična oksidacija. Udio kofeina u ovom čaju je negdje između zelenog i crnog. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često okusom i mirisom podsjeća na svježe cvijeće i voće - objašnjava prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te direktorica tvrtke Vitaminoteka.

Ona ističe kako je navika pijenja čaja zdrava te može djelovati blagotvorno na metabolizam, no u konzumaciji treba biti umjeren.

- Za oolong čaj se zna da ima brojne dobrobiti, no 20 posto razlike u sagorijevanju masnoća zvuči doista puno - komentirala je studiju, ističući kako ljudi ne bi trebali ništa smatrati 'čudotvornim' pri mršavljenju već se koncentrirati na uvođenje zdravijih prehrambenih i životnih navika.

Čaj je samo dobar dodatak u tom procesu.

Ograničenja

Postotak kofeina u oolong čaju iznosi nešto kao srednja vrijednost između postotka u crnom i zelenom čaju. Prema standardima i preporukama, smatra se da je maksimum nekog unosa oolong čaja u tijelo ne bi smio iznositi više od 0,5 litre na dan.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dantejebo 15.01.2021.

    ma jasno, ne moraš uopće paziti na prehranu niti trenirati, uz ovaj čaj ćeš izgledati poput jasona momoe

Komentiraj...
Vidi sve komentare