To je to što me zanima!

Stvorili flaster za zube koji štiti od propadanja i osjetljivosti

Flaster za zube je prvi zaštitni film izrađen od prirodnih minerala zubne cakline, a u stomatologiji će se koristiti za popravak i izbjeljivanje zubi kroz naredne tri godine
Vidi originalni članak

Mikroskopski tanak film za premazivanje zubi može spriječiti njihovo propadanje, izbijeliti ih i spriječiti njihovu osjetljivost na toplo i hladno, tvrde japanski izumitelji sa Sveučilišta Kinki. Tzv. "Flaster za zube" izradili su od izuzetno fleksibilnog materijala hidroksiapatita, minerala koji je glavni sastojak koštanog tkiva i zubne cakline, piše Daily Mail.

- Zubari su nekoć smatrali kako je štitnik potpuno izrađen od apatita nemoguć san, no mi smo ga uspjeli stvoriti. Sljedeći korak je stvaranje umjetne zubne cakline - rekao je voditelj tima znanstvenika, profesor Shigeki Hontsu.

Objašnjava kako je "flaster" nastao ispaljivanjem lasera na blokove hidroaksiapatita pod pritiskom u vakuumu. Potom iz blokova "iskaču" samostalne čestice koje padaju na zagrijane blokove soli radi kristalizacije. Film od nastalih čestica se potom suši na papiru, a zbog njegove debljine od 0,004 milimetra potrebno ga je pokupiti pincetom.

Zasada znanstvenici izrađuju samo proziran film, ali kažu kako bi uskoro mogli proizvoditi bijeli u svrhu estetske stomatologije i izbjeljivanje zubi.

- Film ima male rupice kroz koje prolazi zrak i tekućina, kako bi se spriječilo stvaranje mjehurića na površini zuba. Jedini problem koji sada imamo je to što je potreban čitav dan kako bi se flaster postavio na zub - objasnio je Hontsu i dodao kako će se film moći koristiti na ljudskim zubima kroz naredne tri godine.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mimi_zg 17.09.2012.

    3 min, 2x dnevno, cetkica, kaladont, voda...

  • diba_1 17.09.2012.

    bolje da su stvorili zamjenu za ove zube , onako u hodu da se promjene.

  • MAX 2010 17.09.2012.

    Bio bi izum flaster protiv neimaštine !Za početak da nam netko skine ovaj trajni flaster zla na vlasti.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare