To je to što me zanima!

Šumski požari u ruskoj Jakutiji prouzročili rekordne emisije CO2

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još tjednima, objavila je u srijedu europska agencija Copernicus
Vidi originalni članak

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovaj tjedan stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od lipnja iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU-a za promatranje Zemlje. To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

PRUŽAJU NEBROJENE DOBROBITI MedWet je pozvao na očuvanje močvarnih staništa Sredozemlja

Jakutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina. 

EDUKACIJA I SURADNJA Projekt Carnivora Dinarica je pridonio zaštiti velikih zvijeri

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 06.08.2021.

    veliki pozari tko to moze ugasiti jedino kiSA

Komentiraj...
Vidi sve komentare