To je to što me zanima!

Sunčane naočale smanjit će škiljenje, a leće nisu za bazen

Zbog mogućih infekcija, u moru ili bazenu koristite jednokratne leće ili ih skinite dok se kupate. Posebnu pozornost posvetite kvaliteti stakala sunčanih naočala...
Vidi originalni članak

Jake UVA i UVB zrake ljeti se izrazito reflektiraju od raznih predmeta, poput ceste ili vodenih površina te direktno “ulaze” u oko. Uslijed toga moguća su zamućenja u očnoj leći (katarakta) ili čak degenerativne promjene na mrežnici.

Isto tako, već i kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite, može nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici. Ljeti se i više “škilji”, a to izaziva naprezanje mišića lica i očiju pa su moguće i glavobolje. Zato je zaštita oka sunčanim naočalama izrazito važna. 

- Izaberite zaštitne naočale primjerena oblika koje što manje propuštaju ultraljubičaste zrake sa strane i odozdo zbog moguće refleksije od vodenih površina. Posebnu pozornost posvetite kvaliteti stakala sunčanih naočala te kupujte samo one s valjanom deklaracijom i prije kupnje svakako sa savjetujte s oftalmologom i optičarom - govori oftalmolog dr. Dean Šarić.

Rizik za oči ljeti predstavlja i kupanje u bazenima i moru, pogotovo kod ljudi koji nose kontaktne leće. Morska voda ili klorirana voda iz bazena mogu biti vrlo agresivne za oči zbog mogućih infekcija. 

- Niz je mogućih upalnih procesa, počevši od jednostavnih iritacija do infekcija koje mogu završiti i oštećenjem, pa i gubitkom vida. Izbjegavajte odlazak u bazen s lećama, a ako to činite, koristite jednodnevne leće - kaže dr. Dean Šarić. 

Ako već nosite leće, ljeti nabavite one s visokim faktorom UV zaštite koje su odličan nadomjestak za sunčane naočale, posebno prilikom kupanja, jedrenja, tenisa ili vožnje biciklom.

  • Sunčane za djecu Uložite u dječje sunčane naočale jer dijete često nema nikakve ili pak one vrlo jeftine. Ako mislite da ih ne treba, varate se: sunčane naočale treba nositi ne samo ljeti, nego i tijekom sunčanih dana cijele godine, posebno u proljeće.
  • Odmah liječniku Ne gledajte u sunce i ne zaboravite da i voda reflektira zrake štetne za oči. Primijetite li crvenilo, sekreciju ili preosjetljivost na svjetlo koja ne prolazi nego se pogoršava - posjetite liječnika, kaže dr. Dean Šarić. 

Ako ronite ili plivate, oči zaštitite plivaćim naočalama

Ograničite nošenje kontaktnih leća na osam do deset sati dnevno. Pridržavajte se pravila održavanja i čišćenja leća, a dok plivate koristite zaštitne naočale ili masku kako biste izbjegli direktni kontakt leća s vodom. Zbog mogućnosti prijenosa infekcije na kontaktnu leću ne smije dospjeti ni morska ni bazenska voda, objašnjava Dean Šarić. 

Umjetne suze i otopina za leće u  toaletnoj torbici

Jaka sunčeva svjetlost, visoke temperature i vjetar pospješuju isparavanje zaštitnog suznog filma pa tako dolazi do isušivanja površine oka uslijed čega dolazi do pečenja, grebanja i osjećaja stranog tijela u oku. Dr. Dean Šarić savjetuje da uza se uvijek imate kvalitetne kapljice kao nadomjestak za očne suze, kako u suhim i klimatiziranim prostorima, tako i na vjetru i prašini. U ljetnoj torbici uvijek nosite i otopinu za njegu leća jer može pomoći kod izbacivanja stranog tijela u oku, osjećaja suhoće, pečenja ili potreba dodatnog ovlaživanja leće.

Sunca se klone i oni s operiranom mrežnicom

Bebe i sasvim mala djeca ne smiju se izvoditi na direktno sunce tijekom središnjeg dijela dana (od 10 do 16 sati). U rizičnu grupu spadaju i starije osobe, kao i one kojima je operirana mrena ili oni koji imaju bolesti mrežnice. Zaštitite se kapom ili šeširom i sunčanim naočalama koje filtriraju UV zračenje. 

Ljeti je redovita higijena leća izuzetno važna

Onima koji nose meke kontaktne leće preporučaju se jednodnevne leće koje se svakodnevno mijenjaju i tako smanjuju mogućnost nastanka upale. Oni koji nose dugotrajnije leće (meke ili polutvrde leće) redovito neka održavaju higijenu.

Idi na 24sata

Komentari 178

  • rijana 14.07.2016.

    a otud meni onaj razroki pogled i skiljenje..a nista sad mi prosao voz

  • Briljant 13.07.2016.

    ono sto je istina .. nikako s lecama u bazen zbog klora ..

  • Kashmir 13.07.2016.

    Ja ne smijem kupiti skuplje i "kvalitetnije" sunčane naočale jer uredno sjednem na njih kao da mi nešto govori nije to za tebe. Nije žvaka za seljaka, jel' u tom stilu. Samo mi nije jasno kako ne sjednem na ove što ne koštaju puno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare