To je to što me zanima!

Sunčanje u solariju povećava rizik od svih oblika raka kože

Korisnici solarija imaju 67 posto veći rizik od raka pločastih stanica te 29 posto veći rizik karcinoma bazalnih stanica. Tzv. kvarcanje je osobito opasno za mlađe od 25.
Vidi originalni članak

Štetno UVA i UVB zračenje iz solarija osim s melanomom povezuje se i s nemelanomskim tumorima kože, osobito kod onih koji solarij koriste prije 25-e godine života, utvrdila je studija Sveučilišta Kalifornija. Nemelanomski tumori najčešći su oblik raka u svijetu, a okidač za nastanak je štetno sunčevo zračenje koje emitira i solarij, piše Daily Mail.

Korisnici solarija tako imaju 67 posto veći rizik od razvoja raka pločastih stanica kože i 29 posto veći rizik od karcinoma bazalnih stanica u usporedbi s ljudima koji ne koriste solarije, pokazala je analiza 12 odvojenih studija koja obuhvaća 9328 slučajeva nemaleanomskih oblika raka kože.

Znanstvenici objašnjavaju kako je kritičan period koji određuje rizik od raka kože djetinjstvo i adolescencija te što više štetnog zračenja koža upije tada, veće su šanse za nastanak raka.

- Solarij treba okarakterizirati kao kancerogeni element i poboljšati svijest ljudi jer sve više dokaza govori u prilog njegovoj štetnosti - rekla je voditeljica studije, profesorica Elena Linos.

Dodala je kako poznati rizici solarija daleko nadmašuju dobrobiti koje on pruža, a posebno je važno ograničiti mladima korištenje solarija. U Brazilu je potpuno zabranjeno korištenje solarija, dok je u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj, Australiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Kanadi zabranjeno korištenje solarija maloljetnicima.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • _petra_ 04.10.2012.

    opcepoznato......ali ni sunce nam nije zdravo...

  • mimi_zg 04.10.2012.

    i suncanje na suncu povecava rizik od nastanka svih oblika raka koze.

  • la-la 04.10.2012.

    ima masu clanaka koji tvrde da je solarij nezdrav...onda ima da je zdrav....i tako u krug.....sigurno je da ove neke umjetne lampe za suncanje nisu zdrave....frendica mi ide svake godine kao fol prije ljeta da dobije boje da nebi izgorila na sunjari....kad izade iz solarija smrdi joj koza i to ful....po tome skuzis koliko je ustvari to nezdravo....ide u mikrovalnu...uzas....

Komentiraj...
Vidi sve komentare