To je to što me zanima!

Super trik kako dobiti savršeno kuhana jaja i guliti ih bez muke

Za kuhanje jaja koja se savršeno gule će vam trebati lonac i malo vode, tek toliko da prekrije dno posude. Ovakav način kuhanja će pomoći da jaja ne pucaju i da budu savršeno glatka kad ih ogulite
Vidi originalni članak

Ako su vam cilj napraviti savršeno kuhana jaja koja savršeno izađu iz ljuske svaki put, imamo loše vijesti: Nijedna tehnika na svijetu ne može obećati tu razinu savršenstva. No, podaci iz znanstvenih istraživanja provedenih s više od 700 kuhanih jaja kažu će da ova tehnika za kuhanje jaje (praktički jaja kuhana na pari jer se kuhaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Dobrobiti jaja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priprema

Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuhajte.

JESTE LI ZNALI? Tvrdo kuhana jaja - evo koliko mogu trajati i kako ih čuvati

Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili košarice za kuhanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopće nisu potopljena). Pokrijte posudu i kuhajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.

Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjur i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u hladnjak (možete ih držati do tjedan dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuhanja; zbog toga ih je teže oguliti.

PRAVILNO GA POHRANITE Trik uz koji će bobičasto voće ostati svježe i do dva tjedna

Savjet

Na običnom kućnom štednjaku možete skuhati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak. Košara za kuhanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.

Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo također može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku zbog unutarnjeg zračnog džepa).

NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuhati izravno iz hladnjaka; smanjite vrijeme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Mozak za sve 18.02.2022.

    Ja najprije jaje skuham,pa onda ogulim.Ne može biti jednostavnije,a kad su dva jaja u pitanju,onda ih oba skuham.

  • zaladilo 16.02.2022.

    Najbolha kuhana jaju su unda kad i se povriga ma maslinivin ulju i da budu na oko

  • TMXY 14.02.2022.

    Jaja stavite u hladnu vodu, tako da su prekrivena, kad voda počne vreti 3 min za klasu M, 4 za klasu L, i onda su meko kuhana, tj. žumanjak je u sredini još tekući, za tvrdo kuhana, 5 min, ništa više,  nakon toga odliti kipuću vodu i preliti hladnom vodom, 2-3 puta i ostaviti u hladnoj vodi 5 min,  nakon toga, ako je voda u kojoj su kuhana jaja, hladna, možete početi čišćenje, ako nije još prelijte hladnom vodom, u svakom slučaju jaja moraju biti pod vodom, sad uzmete jaje i lupite ga o neku podlogu da se ljuska ulubi i to uvijek tuplji ili okrugliji kraj jajeta, jer tu je unutar jajeta zračni džep, lagano, polako ljuštite ljusku i svako jaje je savršeno, nikad se ne trga, niti ostane bjelanjak otkinut i priljepljen za ljusku, dakle, odmah nakon kuhanja, naglo hlađenje u hladnoj vodi, može i pod mlazom hladne vode,  probajte, uvjerite se i sve druge filozofije i savjete tzv. "stručnjaka" koji su preplavili internet u svakoj domeni života, a sami uistinu nikakvog iskustva nemaju, niti su što isprobali, samo filozofiraju ili prepisuju od amera i sl. koji imaju 330 mil. stanovnika, a 6 milijardi stručnjaka, jednostavno zanemarite, pa svatko od vas u  glavi ima cca 5 kg mozga, pa upotrijebite ga, zar trebate dr znanosti da vam objasne kako se kuhaju jaja, isprobajte i skužite sami.

Komentiraj...
Vidi sve komentare