To je to što me zanima!

Super trik: Što učiniti kad vam crvena majica oboji bijeli veš?

Vjerujte nam, niste jedini. No kada vam se to dogodi, imajte na umu da uvijek postoji rješenje. Jednostavno pamučno rublje ostavite da odstoji u vodi s izbjeljivačem
Vidi originalni članak

Nije teško zagubiti tamni predmet u moru bijelog rublja. Crvena čarapa ili majica najčešći su predmet-krivac za ružičasto rublje. Donje rublje roze boje vjerojatno je noćna mora svakog muškarca ali vjerojatnost je da će se to svakom od njih dogoditi barem jednom u životu. 

Zašto se to događa?

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odjeće jarkih boja otpušta dio boje na visokim temperaturama. To je pogotovo slučaj s novom robom. Zato je dobro šarenu robu uvijek odvajati posebno na tamnije šareno i posebno na svijetlije šareno te ih tako i prati. 

Što možete učiniti?

No kada vam se ovo dogodi, najprije provjerite etiketu. Ako piše da se predmet ne smije izbjeljivati, zaobiđite ga. Taj znak izgleda kao trokut s oznakom X preko njega. No u većini slučajeva bijelo rublje od 100% pamuka to podnosi jer se obično radi o plahtama, ručnicima i donjem vešu. Namočite obojano rublje u vodu u koju ste dodali malo izbjeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovno na brzom programu i uključite duplo ispiranje. 

Ako se radi o osjetljivoj odjeći koja ne podnosi izbjeljivač - u sljedeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje. Možete i u odjeljak za prašak staviti i tekućinu za uklanjanje mrlja te ponovno oprati rublje kao i inače. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Amallka 23.11.2016.

    Jednostavno pamučno rublje ostavite da odstoji u vodi s izbjeljivačem - eureka!

  • lilyan 23.11.2016.

    E ovo mi se dogodilo i to nedavno, najprije sam odvojila bijelu robu za pranje, uključila mašinu a kad sam izvadila robu-skoro me šlagiralo-donji veš je i plahta su imali roza boju i to ne podjednako. Kad sam sve izvadila-ne vidim krivca? Tek kad sam pogledala u gumu od vrata od mašine našla sam ukrasnu pamučnu crvenu trakicu za kosu-moje unučice-negdje se uvukla-možda i u plahtu s gumom. E onda sam lijepo svu robu stavila u veš lonac-natrpala praška i na iskuhavanje-ko u stara doba-van na štednjak- i pomoglo. Poslije sam ga stavila ponovno na pranje u mašinu i rezultat-super

  • --- DAVOR --- 23.11.2016.

    Čim sam pročitao naslov znao sam koje se rješenje predlaže u textu i ne treba ti previše pameti, Ava Karabatić bi to znala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare