To je to što me zanima!

Super trikovi: Produljite vijek hrani i iskoristite ostatke jela

Uz malo mlijeka sir ponovno postaje mekan, kaže Nigella, a vrsni hrvatski chef Branko Ognjenović predlaže meni s kojim možete iskoristiti višak kruha ili juhe
Vidi originalni članak

Trećina hrane na godinu u svijetu završi u smeću. Procjenjuje se da statistički svaki Hrvat baci 90 kilograma. 

- Umjesto bacanja produljite vijek hrani ili iskoristite ostatke u novim jelima - savjetuje Nigella Lawson, slavna britanska kuharica koja je višku hrane posvetila brojne recepte. 

- Imate li u hladnjaku previše sira, naribajte ga i zamrznite te mu tako produljite rok trajanja a da ne žrtvujete aromu i okus. Rabite ga kao dodatak tjestenini, umacima ili pitama. Stvrdnuti ili sasušeni sir nemojte bacati. Stavite ga u posudu i prelijte mlijekom. Za nekoliko sati bit će kao nov - predlaže Nigella. 

Vrsni hrvatski chef Branko Ognjenović ima rješenje za stari kruh.   

- Sredinu kruha izvadite i narežite na kockice ili istrgajte na sitnije komade te stavite u zdjelu, a koru u komadu stavite sa strane. U tavi na malo ulja pržite slaninu, sitno sjeckani luk i šunku sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim dodajte u zdjelu s rezanim kruhom i promiješajte. Začinite te dodajte jaje i malo mlijeka da dobijete kompaktnu smjesu. U koru od kruha vratite smjesu pa zarolajte i omotajte folijom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 20-30 minuta pa narežite na kriške - savjetuje.  

Suhe žitne pahuljice ili krekeri ponovno će postati ukusni ako ih stavite u mikrovalnu pećnicu na samo desetak sekundi. Nemate li mikrovalnu, možete ih i složiti u lim za pečenje, poprskati vodom ili mlijekom te staviti u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Od viška slatkog vrhnja napravite maslac - miksajte ga oko dvadeset minuta dok se ne odvoji mlaćenica. Nju spremite za piće ili pripremu kolača. 

U masnoću dolijte prokuhanu hladnu vodu, miksajte sekundu pa izlijte. Ponovite dok tekućina ne bude sasvim čista. Maslac zgnječite vilicom kako bi ostalo što manje tekućine pa spremite u hladnjak. 

Na ledu 

Ostatke začinskog bilja nasjeckajte pa pomiješajte s maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i zamrznite u kalupu za led.

Fini deserti 

Pocrnjele banane  zamrznite pa ubacite u frape ili smoothie. 

Slasne salate 

Vinu, kečapu ili majonezi s dna boce dodajte začinsko bilje te iskoristite kao preljev za salatu.  

Davor Puklavec/Pixsell

Kuhaj jedanput, a uživaj cijeli tjedan na Brankov način 

Juha od rajčice, kuhana govedina s povrćem i pečene jabuke u vaniliji jedan je od primjera jelovnika koji možete iskoristiti za nova jela, predlaže Branko Ognjenović. Od kuhane govedine možete napraviti salatu ili smjesu za punjenje pohanih palačinki. Juhu od rajčice možete iskoristiti na sljedeći način. Prepržite luk i češnjak, podlijte juhom te dodajte rajčicu. Dobro izmiksajte štapnim mikserom. Zatim dodajte šunku narezanu na kockice ili štapiće te iskoristite kao umak za tjesteninu. Pečene jabuke u vaniliji pretvorite u novo jelo tako da im ogulite koru i izmiksajte ih u pire štapnim mikserom. Ovaj pire od jabuke možete iskoristiti kao podlogu za kolače, nadjeve za palačinke i dodatak uz pečenu piletinu.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mily 18.01.2015.

    što tvrđi kruh u komadima posložiti u plitku zdjelu, dodati soli, papra, sitno sjeckanog češnjaka. Zaliti vodom i maslinovim uljem i pustiti nekoliko minuta na laganoj vatri.

  • اللهم آمين 15.01.2015.

    dobra črna...!

  • ranjeni orao 15.01.2015.

    meni nikad dosta hrane,sve počistim;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare