To je to što me zanima!

Superhrana za djecu: Top pet namirnica za zdravlje i razvoj

U jelovnik je bitno ubaciti dnevne porcije voća i povrća, ali i mnogima neomiljenu hranu kao što su žumanjci, pileća jetrica, povrće, domaća juha i govedina
Vidi originalni članak

Čak 66 posto školaraca ne jede voće svaki dan, a 76 posto učenika i učenica nema svakodnevno na jelovniku ni povrće, pokazalo je ispitivanje prehrambenih navika djece u hrvatskim osnovnim školama. 

Ekonomska je kriza uzela maha te u svijetu svako treće dijete mlađe od deset godina svakodnevno jede nezdravu, brzu hranu pa gotovo 40 posto dnevne doze kalorija djeca dobivaju iz rafiniranih šećera i nezdravih masnoća sadržanih u pizzama, hamburgerima, sendvičima, grickalicama i slatkišima. Kako biste djetetu osigurali sve potrebno za zdrav rast i razvoj te na vrijeme spriječili gomilanje suvišnih kilograma, prehranu treba vratiti u zdrave okvire. Namirnice bogate hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima neophodne su za zdrav rast djeteta, ali i za razvoj mozga. 

Da bi dječji organizam dobio sve što mu je potrebno, u jelovnik ubacite žumanjke, pileća jetrica, domaću juhu od kosti, organsku govedinu te proizvode od kokosa. Većina vitamina i minerala koju sadrži jaje nalazi se upravo u žumanjku - stoga zaboravite na lagane omlete od bjelanjaka. 

Žumanjak, posebno iz domaćih ili organskih jaja, osigurava masnoće i kolesterol koji su potrebni za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava djeteta. Žumanjak sadrži i sve vitamine B-kompleksa, kao i vitamine A, E, D i K koji su topivi u mastima te su potrebni za asimilaciju svih proteina, vitamina i minerala. Sadrži i omega-3 masne kiseline te karotenoide - lutein i zeaksantin, koji su važni za vid i zdravlje očiju. 

Pileća jetrica su iznimno bogata vitaminom A, koji je vrlo važan za bebe i djecu u razvoju. Jetrica su i jedan od najboljih izvora željeza te vitamina B12, a sadrži i kolin te kolesterol koji su važni za zdrav razvoj mozga. Ako se vašemu mališanu zbog osebujnog okusa i mirisa jetrica ne sviđaju, uvodite ih u prehranu postupno u malim količinama. Primjerice, usitnjena pileća jetrica dodajte mesnim štrucama, okruglicama te mesnim umacima za tjesteninu. Gotove juhe su praktično i brzo rješenje, no one nisu i ne smiju biti zamjena za domaće juhe. Domaća juha od kosti obiluje mineralima i hranjivim tvarima koje kosti ispuštaju pri polaganom kuhanju. Uz obilje kalcija i magnezija domaća juha sadrži i želatinu koju pri kuhanju ispušta koštana srž te glikozaminoglikan koji je važan za zdravlje hrskavice. Skuhajte više juhe i čuvajte je u hladnjaku te je, kao temeljac, možete dodati i drugim juhama, složencima... 

Govedina je sjajan izvor željeza, cinka i vitamina B koji su neophodni za zdrav razvoj djeteta. Ako možete, nabavite govedinu iz organskog uzgoja jer, prema istraživanjima, sadrži manje masnoća i zasićenih masti, a više zdravih omega-3 masnih kiselina. 

Top 5 namirnica

  • 1.Špinat: Odličan je izvor željeza i beta-karotena koji je vrlo važan za zdrav vid. Sadrži i dijetalna vlakna koja potiču peristaltiku crijeva. Najbolji je mladi špinat iako ni zamrznut ne gubi vrijednost. 
  • 2. Mrkva: Obiluje beta-karotenom, a ima i vitamine C, E, K te B-kompleks. Dodajte je u variva, juhe i umake.
  • 3. Jogurt: Ima dvostruko više kalcija od čaše mlijeka te značajne količine kalija, fosfora, riboflavina te probiotike.
  • 4. Plava riba: Sadrži najviše zdravih esencijalnih masnih kiselina te bi na jelovniku djeteta trebala biti dvaput na tjedan.
  • 5. Jabuka: U 100 grama ima 3,3 g dijetalnih vlakana. Sadrži i monosaharid fruktozu koja smanjuje želju za slatkim.

Tri porcije voća moraju biti u svakom rasporedu

Manja djeca trebaju jesti dvije, tri porcije voća na dan, a veća od tri do pet. Jedna porcija smatra se komad voća - kivi, banana ili jabuka, ili polovina šalice borovnica, malina, kupina ili jagoda (oko 130 g). Šalica 100 posto cijeđenoga voćnog soka.

Laurinska kiselina iz kokosa odlična za infekcije

Mjesto u djetetovoj prehrani zaslužuju i proizvodi od kokosa. I u sasvim malim porcijama kokosovo ulje, sjeckani kokos, kokosovo vrhnje te punomasno konzervirano kokosovo mlijeko moćan su prehrambeni “doping”. Iako obiluju zasićenim masnoćama, proizvodi od kokosa ne sadrže štetne transmasne kiseline, a odličan su izvor laurinske kiseline, koja se nalazi još samo u zasićenoj masnoći majčina mlijeka te u prvoj fazi daje djetetu imunološka svojstva i tako ga štiti od infekcija.

Zobena kaša - idealan je doručak

Djeca koja redovito jedu zobene pahuljice imaju bolju koncentraciju tijekom nastave. Vlaknima bogate cjelovite žitarice probavljaju se polako te osiguravaju stalnu energiju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • funky_boy 22.06.2014.

    ...zašt se onda šeks navuko na sasvim šesto....?????????

Komentiraj...
Vidi sve komentare