Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Superhrana za djecu: Top pet namirnica za zdravlje i razvoj

Superhrana za djecu: Top pet namirnica za zdravlje i razvoj
1

U jelovnik je bitno ubaciti dnevne porcije voća i povrća, ali i mnogima neomiljenu hranu kao što su žumanjci, pileća jetrica, povrće, domaća juha i govedina

VIDEO

Čak 66 posto školaraca ne jede voće svaki dan, a 76 posto učenika i učenica nema svakodnevno na jelovniku ni povrće, pokazalo je ispitivanje prehrambenih navika djece u hrvatskim osnovnim školama. 

Ekonomska je kriza uzela maha te u svijetu svako treće dijete mlađe od deset godina svakodnevno jede nezdravu, brzu hranu pa gotovo 40 posto dnevne doze kalorija djeca dobivaju iz rafiniranih šećera i nezdravih masnoća sadržanih u pizzama, hamburgerima, sendvičima, grickalicama i slatkišima. Kako biste djetetu osigurali sve potrebno za zdrav rast i razvoj te na vrijeme spriječili gomilanje suvišnih kilograma, prehranu treba vratiti u zdrave okvire. Namirnice bogate hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima neophodne su za zdrav rast djeteta, ali i za razvoj mozga. 

Da bi dječji organizam dobio sve što mu je potrebno, u jelovnik ubacite žumanjke, pileća jetrica, domaću juhu od kosti, organsku govedinu te proizvode od kokosa. Većina vitamina i minerala koju sadrži jaje nalazi se upravo u žumanjku - stoga zaboravite na lagane omlete od bjelanjaka. 

Žumanjak, posebno iz domaćih ili organskih jaja, osigurava masnoće i kolesterol koji su potrebni za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava djeteta. Žumanjak sadrži i sve vitamine B-kompleksa, kao i vitamine A, E, D i K koji su topivi u mastima te su potrebni za asimilaciju svih proteina, vitamina i minerala. Sadrži i omega-3 masne kiseline te karotenoide - lutein i zeaksantin, koji su važni za vid i zdravlje očiju. 

Pileća jetrica su iznimno bogata vitaminom A, koji je vrlo važan za bebe i djecu u razvoju. Jetrica su i jedan od najboljih izvora željeza te vitamina B12, a sadrži i kolin te kolesterol koji su važni za zdrav razvoj mozga. Ako se vašemu mališanu zbog osebujnog okusa i mirisa jetrica ne sviđaju, uvodite ih u prehranu postupno u malim količinama. Primjerice, usitnjena pileća jetrica dodajte mesnim štrucama, okruglicama te mesnim umacima za tjesteninu. Gotove juhe su praktično i brzo rješenje, no one nisu i ne smiju biti zamjena za domaće juhe. Domaća juha od kosti obiluje mineralima i hranjivim tvarima koje kosti ispuštaju pri polaganom kuhanju. Uz obilje kalcija i magnezija domaća juha sadrži i želatinu koju pri kuhanju ispušta koštana srž te glikozaminoglikan koji je važan za zdravlje hrskavice. Skuhajte više juhe i čuvajte je u hladnjaku te je, kao temeljac, možete dodati i drugim juhama, složencima... 

Govedina je sjajan izvor željeza, cinka i vitamina B koji su neophodni za zdrav razvoj djeteta. Ako možete, nabavite govedinu iz organskog uzgoja jer, prema istraživanjima, sadrži manje masnoća i zasićenih masti, a više zdravih omega-3 masnih kiselina. 

Top 5 namirnica

  • 1.Špinat: Odličan je izvor željeza i beta-karotena koji je vrlo važan za zdrav vid. Sadrži i dijetalna vlakna koja potiču peristaltiku crijeva. Najbolji je mladi špinat iako ni zamrznut ne gubi vrijednost. 
  • 2. Mrkva: Obiluje beta-karotenom, a ima i vitamine C, E, K te B-kompleks. Dodajte je u variva, juhe i umake.
  • 3. Jogurt: Ima dvostruko više kalcija od čaše mlijeka te značajne količine kalija, fosfora, riboflavina te probiotike.
  • 4. Plava riba: Sadrži najviše zdravih esencijalnih masnih kiselina te bi na jelovniku djeteta trebala biti dvaput na tjedan.
  • 5. Jabuka: U 100 grama ima 3,3 g dijetalnih vlakana. Sadrži i monosaharid fruktozu koja smanjuje želju za slatkim.

Tri porcije voća moraju biti u svakom rasporedu

Manja djeca trebaju jesti dvije, tri porcije voća na dan, a veća od tri do pet. Jedna porcija smatra se komad voća - kivi, banana ili jabuka, ili polovina šalice borovnica, malina, kupina ili jagoda (oko 130 g). Šalica 100 posto cijeđenoga voćnog soka.

Laurinska kiselina iz kokosa odlična za infekcije

Mjesto u djetetovoj prehrani zaslužuju i proizvodi od kokosa. I u sasvim malim porcijama kokosovo ulje, sjeckani kokos, kokosovo vrhnje te punomasno konzervirano kokosovo mlijeko moćan su prehrambeni “doping”. Iako obiluju zasićenim masnoćama, proizvodi od kokosa ne sadrže štetne transmasne kiseline, a odličan su izvor laurinske kiseline, koja se nalazi još samo u zasićenoj masnoći majčina mlijeka te u prvoj fazi daje djetetu imunološka svojstva i tako ga štiti od infekcija.

Zobena kaša - idealan je doručak

Djeca koja redovito jedu zobene pahuljice imaju bolju koncentraciju tijekom nastave. Vlaknima bogate cjelovite žitarice probavljaju se polako te osiguravaju stalnu energiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje