To je to što me zanima!

Superhrana za mozak: Tamna čokolada, borovnice, rajčice...

Preporučuje se mediteranski tip prehrane s velikim količinama voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, puretine, piletine i malo crvenog mesa. Također, treba izbjegavati alkohol i pušenje
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Što stres sve može prouzročiti u našem tijelu većina ni ne zna

Svakodnevni unos voća i povrća blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam, a brojna istraživanja dokazala su da takva prehrana ima učinka i na prevenciju nastanka Alzheimerove bolesti.

- Posebno se preporučuju borovnice koje sadrže aktivne tvari, uključujući antocijanine koji pospješuju pamćenje i smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Folna kiselina također ima preventivni učinak, a najbolji joj je izvor zeleno lisnato povrće kao što su kelj, kupus i špinat - pojašnjava prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, specijalistica javnog zdravstva i Voditeljica odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u HZJZ-u.

Dodala je da su kvasac i iznutrice dobri izvori folne kiseline, a preporuka je triput na tjedan jesti masnu ribu poput tune, lososa ili sardina.

- Preporučuje se mediteranski tip prehrane s velikim količinama voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, puretine, piletine i malo crvenog mesa. Također, treba izbjegavati alkohol i pušenje - ddodala je.

Veliki problem u očuvanju zdravog mozga je i moždani udar. U Hrvatskoj ga na godinu doživi oko 9000 ljudi, a oko 3000 ljudi premine od komplikacija. Najčešći uzrok moždanog udara je ateroskleroza – oštećenje krvnih žila na kojima se razvijaju naslage, masnoće i krvni ugrušci. Ugrušak iz krvne žile dolazi u mozak i začepi je. Ako se unutar četiri do šest sati prepoznaju simptomi, lijekovima se može razbiti ugrušak.

Postoji i takozvani hemoragijski udar zbog pucanja krvnih žila u mozgu. Simptomi su utrnulost ili slabost lica i ekstremiteta, posebno oduzetost jedne strane tijela, zatim otežan i nerazumljiv govor, nagli poremećaj vida, nagle glavobolje praćene povraćanjem i gubitkom ravnoteže. Prema podacima Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, u 10 slučajeva u šest su žrtve žene.

Volite vitamine i antioksidanse

  • Rajčica sadrži likopen, snažan antioksidans koji može pomoći u zaštiti moždanih stanica čije uništavanje može dovesti do demencije.
  • Brokula sadrži vitamin K koji pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja. Ima ga i u cvjetači, špinatu, blitvi i drugom povrću.
  • Mozgu su potrebni vitamini B6, B12 i folna kiselina. Namirnice bogate vitaminima B skupine su piletina, riba, jaja i lisnato povrće.
  • Avokado sadrži zdrave nezasićene masne kiseline i može potaknuti bolji protok krvi u mozak. 
  • Orasi također sadrže omega 3 masne kiseline koje jačaju krvne žile mozga, što omogućuje bolju kognitivnu funkciju i koncentraciju
  • Tamna čokolada s visokim postotkom kakaa prema nekim studijama dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Napravite 8000 koraka dnevno i porast će šanse za dulji život

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ljubica ljubičica_1 03.05.2020.

    Bome uvjek nešto drugo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare