Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Superhrana za mozak: Tamna čokolada, borovnice, rajčice...

Superhrana za mozak: Tamna čokolada, borovnice, rajčice...
1

Preporučuje se mediteranski tip prehrane s velikim količinama voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, puretine, piletine i malo crvenog mesa. Također, treba izbjegavati alkohol i pušenje

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Što stres sve može prouzročiti u našem tijelu većina ni ne zna

Svakodnevni unos voća i povrća blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam, a brojna istraživanja dokazala su da takva prehrana ima učinka i na prevenciju nastanka Alzheimerove bolesti.

- Posebno se preporučuju borovnice koje sadrže aktivne tvari, uključujući antocijanine koji pospješuju pamćenje i smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Folna kiselina također ima preventivni učinak, a najbolji joj je izvor zeleno lisnato povrće kao što su kelj, kupus i špinat - pojašnjava prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, specijalistica javnog zdravstva i Voditeljica odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u HZJZ-u.

Dodala je da su kvasac i iznutrice dobri izvori folne kiseline, a preporuka je triput na tjedan jesti masnu ribu poput tune, lososa ili sardina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Preporučuje se mediteranski tip prehrane s velikim količinama voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, puretine, piletine i malo crvenog mesa. Također, treba izbjegavati alkohol i pušenje - ddodala je.

Veliki problem u očuvanju zdravog mozga je i moždani udar. U Hrvatskoj ga na godinu doživi oko 9000 ljudi, a oko 3000 ljudi premine od komplikacija. Najčešći uzrok moždanog udara je ateroskleroza – oštećenje krvnih žila na kojima se razvijaju naslage, masnoće i krvni ugrušci. Ugrušak iz krvne žile dolazi u mozak i začepi je. Ako se unutar četiri do šest sati prepoznaju simptomi, lijekovima se može razbiti ugrušak.

Postoji i takozvani hemoragijski udar zbog pucanja krvnih žila u mozgu. Simptomi su utrnulost ili slabost lica i ekstremiteta, posebno oduzetost jedne strane tijela, zatim otežan i nerazumljiv govor, nagli poremećaj vida, nagle glavobolje praćene povraćanjem i gubitkom ravnoteže. Prema podacima Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, u 10 slučajeva u šest su žrtve žene.

Volite vitamine i antioksidanse

  • Rajčica sadrži likopen, snažan antioksidans koji može pomoći u zaštiti moždanih stanica čije uništavanje može dovesti do demencije.
  • Brokula sadrži vitamin K koji pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja. Ima ga i u cvjetači, špinatu, blitvi i drugom povrću.
  • Mozgu su potrebni vitamini B6, B12 i folna kiselina. Namirnice bogate vitaminima B skupine su piletina, riba, jaja i lisnato povrće.
  • Avokado sadrži zdrave nezasićene masne kiseline i može potaknuti bolji protok krvi u mozak. 
  • Orasi također sadrže omega 3 masne kiseline koje jačaju krvne žile mozga, što omogućuje bolju kognitivnu funkciju i koncentraciju
  • Tamna čokolada s visokim postotkom kakaa prema nekim studijama dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Napravite 8000 koraka dnevno i porast će šanse za dulji život

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana