To je to što me zanima!

Superjoga: Pobijedite ukočena ramena i bolna leđa vježbama

Asane su idealne za sjedeći tip posla jer, osim što opuštaju ramena i snaže leđa, smanjuju nesanicu, poboljšavaju disanje te otvaraju srčano područje koje je važan centar energije
Vidi originalni članak

Zbog nepravilnog položaja kralježnice tijekom čitavog radnog dana, ramena i područje prsnog koša se zatvaraju te nastaje pritisak u donjem dijelu leđa koji može uzrokovati bolove, išijas i slične tegobe. 

- Jedan od najboljih načina za ublažavanje stresa i posljedica modernog načina života je joga jer nudi sve ono što je potrebno za održavanje tvoje unutrašnje ravnoteže: istodobno obuhvaća pokret, pravilan dah, koncentraciju i duboku pažnju - govori Sandra Đidara Bianco, certificirana joga učiteljica i voditeljica GaiaYoga škole & shale. 

Stres je negativna posljedica modernog načina života, a najčešći pokazatelji su kronični umor, razdražljivost, nesanica, glavobolja, slaba koncentracija, loša probava, depresija, bolovi u tijelu (ukočenost), učestale prehlade i problemi s očima.

Osim što snižava krvni tlak, joga pospješuje kontrakciju i opuštanje arterija te na taj način poboljšava cirkulaciju krvi. Isto tako, održava kralježnicu vitalnom i zdravom, a kako je kralježnica osovina našeg tijela, njezino zdravlje je od vitalne važnosti. 

Asane su idealne za sjedeći tip posla jer, osim što opuštaju ramena i snaže leđa, smanjuju nesanicu, poboljšavaju disanje te otvaraju srčano područje koje je, prema jogijima, vrlo važan centar energije i centar naše duše. Neki položaji direktno otklanjaju bolove u donjem dijelu leđa (ako vas je zahvatio išijas, lumbago...). 

Asane za stojeći tip posla temelje se na inverzijama kako bi se umanjio utjecaj gravitacije na tijelo, a posebno na zglobove. Zaokreti pak istežu i opuštaju bolna leđa, dok pretkloni unaprijed umiruju živčani sustav. 

- Nije potrebno dugogodišnje vježbanje kako bi se došlo do rezultata. Dovoljno je vježbati od dva do tri puta tjedno kako bi se smanjile posljedice stresa, srce održalo snažnim i zdravim, mišići i zglobovi fleksibilnima, a um vedrim i mirnim. Važno je vježbati uz certificiranog učitelja kako bi vježbanje bilo sigurno, a napredak očit - objašnjava nam Sandra Đidara Bianco. 

Otvaranje ramena s trakom

Širina trake ili remena neka bude 20-ak centimetara veća od širine ramena. Na udah se ruke podižu iznad glave i prema nazad, dok se na izdah vraćaju ispred srca. Ponovite deset puta. Vrlo je važno da ramena ostanu opuštena. Umjesto trake može poslužiti i kravata. 

 Asana Bhujangasana

Legnite na prsa pa iz tog položaja ruke položite sa strane prsnog koša. Noge neka su ispružene, a trticu lagano podvlačite prema podu. Na udah podižite torzo (laktovi neka ostanu lagano savijeni) te ostanite u tom položaju pet dubokih udaha i izdaha, pri čemu pogled ostaje usmjeren prema naprijed. Vrlo je važno da ramena i vrat ostanu opušteni. 

Suchirandhrasana 

Legnite na pod sa savijenim koljenima, pa desni gležanj stavite iznad lijevog koljena. Desnu ruku provucite između bedara, a lijevu s vanjske strane lijevog koljena. Privlačite k sebi lijevo koljeno, dok desno gurate u suprotnom smjeru. U položaju ostanite pet udaha i izdaha. Ponovite na drugoj strani. 

Dinamička joga za fleksibilnije i čvršće tijelo te bolju koncentraciju

Dinamični stilovi joge, poput ashtange ili vinyase, idealni su za zaposlene ljude jer objedinjuju pokret, dah i koncentraciju, a to ih čini meditacijom u pokretu. Znojenjem se tijelo čisti od toksina te postaje vitalnije, čvršće i fleksibilnije. Pravilan dah (pranayama) umiruje živčani sustav i ublažava stres, dok koncentracija djeluje na um, čineći ga tišim i smirenijim.

Vježbe u uredu: Kružite glavom i istegnite 

Ne morate vježbati doma, lagano se razgibati možete i na poslu. Sjedite uspravno na stolcu, pa opustite ruke na bedra i zatvorite oči. Uz udah zabacite glavu, pa uz izdah polako spuštajte glavu pokušavajući bradom doći do prsa. Osvijestite kako vam se prednji mišići istežu, a vratni kralješci opuštaju. Još jedna varijacija vježbe je i kretanje glavom lijevo-desno, kao i kruženje, prvo udesno, pokušavajući uhom dotaknuti rame. Zatim opušteno spustite glavu na prsa, pa ulijevo i polako prema gore. Osjetite kako se kralješci opuštaju. 

Joga ima puno blagodati, a najviše štiti leđa

Joga održava zdravlje držeći pod kontrolom krvni tlak te tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a ujedno je jedan od najboljih načina za ublažavanje stresa i posljedica modernog načina života, poput problema s kralježnicom i vratnom kralježnicom uslijed dugotrajnog sjedenja, kaže Sandra Đidara Bianco.

Držanje se brzo popravlja uz temeljne asane

Asana doslovno znači sjedalo, odnosno ono na čemu se sjedi - zdjelici. Kralježnici ona daje čvrst temelj i osnova je svih joga položaja - pregibamo je naprijed, natrag, izdužujemo, uvrćemo i preokrećemo te tako revitaliziramo kralježnicu. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • magdallenaa 11.06.2016.

    tibetanci i redovna masaza...to je rijesilo moju bol u ledjima

  • +Shalom+MI86+ 10.06.2016.

    Joga ili spiritizam.. dostizanje duha rangu Boga.. to se zove oholost i Jahve mrzi takav grijeh! nemojte se baviti jogom da ne upropastite duh...

  • montello 10.06.2016.

    joga je glupost,sport i trčanje je zdravlje

Komentiraj...
Vidi sve komentare