Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Superjoga: Pobijedite ukočena ramena i bolna leđa vježbama

Asane su idealne za sjedeći tip posla jer, osim što opuštaju ramena i snaže leđa, smanjuju nesanicu, poboljšavaju disanje te otvaraju srčano područje koje je važan centar energije

VIDEO

Zbog nepravilnog položaja kralježnice tijekom čitavog radnog dana, ramena i područje prsnog koša se zatvaraju te nastaje pritisak u donjem dijelu leđa koji može uzrokovati bolove, išijas i slične tegobe. 

- Jedan od najboljih načina za ublažavanje stresa i posljedica modernog načina života je joga jer nudi sve ono što je potrebno za održavanje tvoje unutrašnje ravnoteže: istodobno obuhvaća pokret, pravilan dah, koncentraciju i duboku pažnju - govori Sandra Đidara Bianco, certificirana joga učiteljica i voditeljica GaiaYoga škole & shale. 

Stres je negativna posljedica modernog načina života, a najčešći pokazatelji su kronični umor, razdražljivost, nesanica, glavobolja, slaba koncentracija, loša probava, depresija, bolovi u tijelu (ukočenost), učestale prehlade i problemi s očima.

Osim što snižava krvni tlak, joga pospješuje kontrakciju i opuštanje arterija te na taj način poboljšava cirkulaciju krvi. Isto tako, održava kralježnicu vitalnom i zdravom, a kako je kralježnica osovina našeg tijela, njezino zdravlje je od vitalne važnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Asane su idealne za sjedeći tip posla jer, osim što opuštaju ramena i snaže leđa, smanjuju nesanicu, poboljšavaju disanje te otvaraju srčano područje koje je, prema jogijima, vrlo važan centar energije i centar naše duše. Neki položaji direktno otklanjaju bolove u donjem dijelu leđa (ako vas je zahvatio išijas, lumbago...). 

Asane za stojeći tip posla temelje se na inverzijama kako bi se umanjio utjecaj gravitacije na tijelo, a posebno na zglobove. Zaokreti pak istežu i opuštaju bolna leđa, dok pretkloni unaprijed umiruju živčani sustav. 

- Nije potrebno dugogodišnje vježbanje kako bi se došlo do rezultata. Dovoljno je vježbati od dva do tri puta tjedno kako bi se smanjile posljedice stresa, srce održalo snažnim i zdravim, mišići i zglobovi fleksibilnima, a um vedrim i mirnim. Važno je vježbati uz certificiranog učitelja kako bi vježbanje bilo sigurno, a napredak očit - objašnjava nam Sandra Đidara Bianco. 

8172565

Otvaranje ramena s trakom

Širina trake ili remena neka bude 20-ak centimetara veća od širine ramena. Na udah se ruke podižu iznad glave i prema nazad, dok se na izdah vraćaju ispred srca. Ponovite deset puta. Vrlo je važno da ramena ostanu opuštena. Umjesto trake može poslužiti i kravata. 

8172565

 Asana Bhujangasana

Legnite na prsa pa iz tog položaja ruke položite sa strane prsnog koša. Noge neka su ispružene, a trticu lagano podvlačite prema podu. Na udah podižite torzo (laktovi neka ostanu lagano savijeni) te ostanite u tom položaju pet dubokih udaha i izdaha, pri čemu pogled ostaje usmjeren prema naprijed. Vrlo je važno da ramena i vrat ostanu opušteni. 

8172565

Suchirandhrasana 

Legnite na pod sa savijenim koljenima, pa desni gležanj stavite iznad lijevog koljena. Desnu ruku provucite između bedara, a lijevu s vanjske strane lijevog koljena. Privlačite k sebi lijevo koljeno, dok desno gurate u suprotnom smjeru. U položaju ostanite pet udaha i izdaha. Ponovite na drugoj strani. 

Dinamička joga za fleksibilnije i čvršće tijelo te bolju koncentraciju

Dinamični stilovi joge, poput ashtange ili vinyase, idealni su za zaposlene ljude jer objedinjuju pokret, dah i koncentraciju, a to ih čini meditacijom u pokretu. Znojenjem se tijelo čisti od toksina te postaje vitalnije, čvršće i fleksibilnije. Pravilan dah (pranayama) umiruje živčani sustav i ublažava stres, dok koncentracija djeluje na um, čineći ga tišim i smirenijim.

Vježbe u uredu: Kružite glavom i istegnite 

Ne morate vježbati doma, lagano se razgibati možete i na poslu. Sjedite uspravno na stolcu, pa opustite ruke na bedra i zatvorite oči. Uz udah zabacite glavu, pa uz izdah polako spuštajte glavu pokušavajući bradom doći do prsa. Osvijestite kako vam se prednji mišići istežu, a vratni kralješci opuštaju. Još jedna varijacija vježbe je i kretanje glavom lijevo-desno, kao i kruženje, prvo udesno, pokušavajući uhom dotaknuti rame. Zatim opušteno spustite glavu na prsa, pa ulijevo i polako prema gore. Osjetite kako se kralješci opuštaju. 

Joga ima puno blagodati, a najviše štiti leđa

Joga održava zdravlje držeći pod kontrolom krvni tlak te tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a ujedno je jedan od najboljih načina za ublažavanje stresa i posljedica modernog načina života, poput problema s kralježnicom i vratnom kralježnicom uslijed dugotrajnog sjedenja, kaže Sandra Đidara Bianco.

Držanje se brzo popravlja uz temeljne asane

Asana doslovno znači sjedalo, odnosno ono na čemu se sjedi - zdjelici. Kralježnici ona daje čvrst temelj i osnova je svih joga položaja - pregibamo je naprijed, natrag, izdužujemo, uvrćemo i preokrećemo te tako revitaliziramo kralježnicu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru