To je to što me zanima!

Supertrikovi uz koje ćete biti u kuhinji manje, a kuhati odlično

Prema broju sati koje žene provedu u kuhinji, može se reći da im je to drugo radno mjesto. Donosimo vam male trikove koji vam mogu značajno uštedjeti vrijeme za štednjakom
Vidi originalni članak

Kako biste uštedjeli dragocjeno vrijeme, napravite dobar plan koji će vam omogućiti da sve poslove u kuhinji odradite kvalitetno, ali i brzo.

Dobrom organizacijom redovite kuhinjske poslove obavit ćete u znatno kraćem roku, što će vaše “radno vrijeme” u kuhinji skratiti za nekoliko sati na dan. Kao nagradu dobit ćete više trenutaka koje možete provesti s obitelji, djecom i prijateljima ili se jednostavno opustiti i uživati u zasluženom odmoru. 

1. Sastavite 2 popisa

Popis namirnica na frižideru sačuvat će vam gomilu živaca. Neka jedan popis budu za namirnice koje trebate kupiti, a drugi za tjedni jelovnik.

Čim primijetite da vam nešto nedostaje ili da se zalihe pojedinih namirnica bliže kraju, odmah to pribilježite na prvi popis, a članovima obitelji recite da učine to isto. Ta evidencija poštedjet će vas nervoze kad usred kuhanja shvatite da nemate dovoljno brašna ili passate.

Plan jelovnika za tjedan ili idućih par dana će vam znatno olakšati kupovinu i pripremu obroka. Ako vidite da će vam ono što ste danas skuhali ostati i za sutra, jednostavno pomjerite obrok drugog dana za dan iza. Iskoristite sve što vam ostane od ručka, ili za večeru ili kao temelj za sutrašnje jelo (npr. umak).

2. Organizacija hladnjaka, zamrzivača i špajza

Ono što će vam doista uštedjeti vrijeme su uvijek spremni sastojci. Za to je bitno da dobro organizirate 3 stvari: hladnjak, zamrzivač i smočnicu. 

Hladnjak

Pobrinite se da namirnica, koje često koristite, kao na primjer jaja ili mliječne proizvode, uvijek imate malo više. Nemojte zajedno držati meso i voće ili povrće, a u vratima hladnjaka držite mlijeko, sokove, umake i začine. 

Dobra ideja je ostaviti jednu policu u hladnjaku (polu)praznu kako biste mogli spremiti ostatke od obroka koje ćete još moći jesti ili iskoristiti u drugim jelima.

Zamrzivač

Ako imate veći zamrzivač, idealno je iskoristiti akcije na meso, gotovu smrznutu hranu ili povrće. Nakon kupnje podijelite namirnice na količinu potrebnu za jedan obrok i zapakirajte u vrećice. 

Smočnica

Pobrinite se da vam je smočnica uvijek puna namirnica koje su vam potrebne kod pripreme većine obroka, a koje mogu stajati. Tu se ubrajaju:

  • Sol, šećer, začini
  • Luk, krumpiri
  • Brašno, prašak za peciva, želatina, suhi kvasac i sl.
  • Tjestenina, riža, bulgur, kus-kus, žganci, mlinci
  • Pelat, gotovi umaci, kocke za juhu
  • Konzervirano voće i povrće
  • Orašasti plodovi
  • Ujle, ocat, gotovi sokovi, pića, kava, čajevi

3. Skratite vrijeme kuhanja i čišćenja

Sve žene mogu obavljati više zadataka istovremno, a to treba iskoristiti i u kuhinji. Prije početka kuhanja pripremite sve sastojke i složite ih u redoslijed kojim ćete ih koristiti. Nakon svakog iskorištenog sastojka, odmah operite tanjur, dasku ili posudu. Isto napravite sa svim pomagalima u kuhinji.

Dok, na primjer, dinstate meso, pripremite sve začine za salatu, operite je i stavite u posudu. Čim završite jelo, ako ga ne poslužujete iz posude u kojoj ste ga kuhali, odmah lonac napunite vodom kako se ostaci ne bi previše stvrdnuli.

4. Imajte par jela "na brzaka" spremna

Ako vam ostane malo distanog mesa, pilećih prsa, govedine iz juhe ili sama juha, nemojte ih bacati. Spremite u posudu i u hladnjak. Dobro će poslužiti za obrok "na brzaka". S mesom uvijek možete napraviti hladnu salatu (npr. salata od pilećih prsa, riže i kiselog vrhnja ili salata od govedine s lukom i bučinim uljem). Ovakve salate mogu poslužiti kao jedan obrok, a mogu i stajati u hladnjaku i biti međuobrok.

Na drugu stranu, ako unaprijed znate da sutra i prekosutra nećete imati vremena za kuhanje ručka, večer prije pripremite dva jela za iduća dva dana. Odaberite ona jela koja se mogu podgrijavati poput variva ili gulaša i spremite ih u hladnjak.

5. Gotovi prirodni sokovi ili hladni čaj

Odjednom napravite veće količine omiljenih osvježavajućih napitaka za vaše ukućane. Limunadu ili ledeni čaj ulijte u velike boce ili vrčeve i stavite ih na stol kako bi se žedni ukućani mogli napiti da ih ne morate stalno mućkati.

6. Gastro kutak

Sve knjige i bilježnice s receptima koje često koristite neka vam uvijek budu pri ruci. Ne spremajte ih na udaljene police. Kako ne biste gubili vrijeme na traženje,  organizirajte mini gastro-kutak i tu čuvajte svoje omiljene kuharice.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • Čavoglavi Hrvat 26.05.2017.

    Kakvi su ovo savjeti iz kamenog doba? Zenama je drugo radno mjesto u kuhinji? Dno.

  • 25.05.2017.

    Istina je.Sreća moja obožavam kuhanje.. To bi se moglo nazvati dobrim drugim radnim mjestom .Još kada bi se za njega dobijao benificirani radni staž,bio bi super ;))) Zbog toga je dobro, sve kako treba organizirati,jelte..posložiti,ili što bi se stručno reklo vrijednovati!A da, i dječicu s vremenom podijeliti..mislim ono,obveze tipa provođenje sretnog vremena SVI skupa..U tom slučaju svi sretni..ima se vremena i za ćakulu,komunikaciju,film,sex..njegu dup..ta frizure kože.. Eeee,može se to,ako se napravi dobar plan.I ako niste sami napraviti dobru raspodjelu satnice i za druge obveze u kući. Ali dnevne 😉..ne tjedne..I ponavljam satnicu! Pa npr: 4 ti..pride plus 4 partner..pride! Eeeee onda štima sve! I vuk sit..;) i ovce 😜na broju 😁 hehe ..he

  • Mél.C.B.🌼 25.05.2017.

    sta fali bit u kuhinji? ja ovozavam kuvat, to mi dodje kao relaksacija...

Komentiraj...
Vidi sve komentare