To je to što me zanima!

Supervoće višnje: Ublažavaju artritis te omogućuju bolji san

Jedna šalica višanja na dan sadrži tek 90 kalorija, a bogata je nutrijentima koji smanjuju rizik od upala, snižavaju razine šećera te osiguravaju bolji i dulji san
Vidi originalni članak

Višnje su moćan antioksidans i već jedna šalica višanja na dan "tjera doktora van", tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan. Oni su otkrili i da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji regulira unutarnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san poslužit će i prirodni sok od višanja, a pije li se svaki dan smanjit će probleme s nesanicom i vrijeme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Pennsylvania i Sveučilišta Rochester, piše Medical Daily.

Sok blokira upale i olakšava tegobe artritisa

Antioksidansi u višnjama povezuju se s manjim razinama nitričnog oksida, kemijskim spojem koji uzrokuje osteoartritis i reumatoidni artritis. Studija Sveučilišta u Bostonu je utvrdila da svakodnevno jedenje višanja, pijenje soka ili uzimanje ekstrakta višnje za 35 posto umanjuje rizik od napadaja gihta. Osim toga, višnje blokiraju djelovanje C-reaktivnog proteina, zaduženog za nastanak upala u organizmu.

Snižavaju razine šećera u krvi kod dijabetičara

Antioksidans antocijanin iz višanja, koji im daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju inzulina i za do 50 posto, pa je prirodan način snižavanja razina šećera u krvi. To je osobito korisno za ljude s dijabetesom, koji bez straha mogu jesti velike količine ovog supervoća, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

Višnje štite srca

Višnje mogu djelovati kao farmaceutski lijekovi za snižavanje razine kolesterola, a osobito kod pacijenata s metaboličkim sindromom i povišenim srčanim tlakom. Znanstvenici su otkrili da trešnje povećavaju koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju u fizičkim zadacima, a istovremeno djeluju na snižavanje krvnog tlaka.

Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Dijetalna vlakna u trešnjama snižavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za rak. Ta vlakna olakšavaju probavu te sprečavaju djelovanje slobodnih radikala u crijevima koji pospješuju nastanak i razvoj malignih stanica.

Poboljšavaju pamćenje

Višnje su odličan izvor antocijanina koji pospješuje rad mozga i sposobnosti pamćenja. Vrlo su dobar izbor za međuobrok u popodnevnim satima jer stimuliraju motoričke funkcije, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Boston.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Stevi 02.07.2013.

    sok je već gotov,đem skuhan a i u zamrzivaču ih je dosta za kolače...mljac!

  • Dino_Tovar 01.07.2013.

    Ja sam ipak za janjetinu.

  • ayayay 01.07.2013.

    U četvrtak mi počinje berba višanja. Al ću podić lovu, hvala bogu mraz a i nedavno led su me zaobišli. Ovih 5 ha će me izvuć i ulit novi život u mene

Komentiraj...
Vidi sve komentare