To je to što me zanima!

Sve boli, neprestano vam se spava, a nalazi su dobri

Osim 18 bolnih točaka na tijelu, bolest nema jasnih pokazatelja. Sve je raširenija, osobito među ženama od 30. do 50. godine života
Vidi originalni članak

Fibromijalgija je poseban oblik reumatizma, a liječnički nalazi često su uredni i nema znakova upale. Ponekad je potrebno i do pet godina da se uspostavi ispravna dijagnoza. Iako su vrlo neodređeni, najčešći simptomi su ukočenost, pojačana osjetljivost na mirise, zvukove i svjetlo, oticanje zglobova, umor i bol koji varira iz dana u dan. Znak prepoznavanja bolesti je i najmanje 11 od 18 specifičnih točaka na tijelu koje bole na dodir. Ne zna se što ga uzrokuje, no znanstvenici pretpostavljaju da osjetljivost na bol pokreće niz čimbenika kao što su poremećaj spavanja, ozljede, infekcije, poremećaji autonomnoga živčanog sustava, velika izloženost stresu... Zato tegobe ovise o vremenu, stresu, dobu dana i godišnjem dobu. Primjerice, bolovi su izraženiji od studenog do ožujka, a ukočenost se pojavljuje uvečer i ujutro te traje od nekoliko minuta do četiri sata. Oboljeli često imaju i probleme s probavnim sustavom. Srećom, uz pravu terapiju može se normalno funkcionirati, a osim bolova, fibromijalgija nema ozbiljnije posljedice.

Pomažu tjelovježba i odmor
Uz opuštanje, bolove, i to za barem 40 posto, smanjuje redovita tjelovježba, pokazala su istraživanja. Bitno je i dovoljno spavati, jesti žitarice, hranu bogatu mineralima i vitaminima te izbjegavati alkohol, cigarete i kofein. Za oboljele je osobito važan magnezij jer njegov manjak onemogućuje iskorištavanje kisika u tijelu, što izaziva umor i depresiju.

Topla kupka za bolji san
Ljudi koji boluju od fibromijalgije često se bude umorni iako spavaju sedam-osam sati, a grčevi u nogama i sindrom nemirnih nogu remete im san. Boljem snu, kao i ublažavanju bolova te ukočenosti mišića, pridonijet će tople kupke, sauna ili često tuširanje. Osim toga, istraživanja su pokazala kako vlaga i vrućina snizuju razinu endforfina ili hormona stresa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare