To je to što me zanima!

Sve prednosti brade: Štiti od UV zraka i čuva od pojave bora

Dlaka brade ima čvrst i gusti korijen koji služi kao odlična potpora tkivu kože što znači da muškarci imaju manje bora nego žene. Zaštićeni su i od vjetra i hladnoće što također doprinosi manjem stvaranju bora...
Vidi originalni članak

Brada glavu čuva, ali samo ako se čisti i redovito njeguje, potvrdila nam je poznata dermatologinja Ivana Nola te pojasnila da muškarce čuva od sunca, opeklina, alergena i bora, dok se žene ne mogu pohvaliti tako moćnim štitom.

Pravilno njegovana brada od strane vlasnika i frizera može biti pravi izvor blagostanja.

- Prva prednost je UV faktor. Brada štiti muškarce od opasnih sunčevih zraka i UV zračenja. Istraživanja pokazuju da zaustavlja 95 posto štetnih zračenja, ovisno o gustoći dlake - otkriva dermatologinja Ivana Nola. Kaže da u ovom slučaju priroda nije bila fer prema ženama.

- Dlaka brade ima čvrsti i gusti korijen koji služi kao odlična potpora tkivu kože što znači da muškarci imaju manje bora nego žene. Brada ih štiti i od ostalih vanjskih utjecaja, poput hladnoće ili topline, što također pridonosi manjem stvaranju bora. Mladolik izgled garantira i činjenica da ljeti uvijek imaju UV zaštitu na sebi, i to u obliku brade - kaže Nola. Priroda je prema muškom spolu bila zaista široke ruke pa se pobrinula da, osim UV zaštite, imaju i štit od hladnoće i prehlade.

GENETIKA ILI NEŠTO DRUGO? Zašto nekim muškarcima brada nije gusta, gruba i muževnija?

- Ako je brada jako gusta, posebno na vratu, onda grije i štiti od ledenog zraka pa može spriječiti bol u grlu i prehlade - kaže dermatologinja i daje odgovor na pitanje što je onda muškarac bez brkova.

- Život s alergijama je lakši uz dobar brk. On štiti od ulaza alergena i peludi u nos pa su pluća bolje zaštićena od potencijalno opasnih čestica - tvrdi Nola.

Da bismo iz brade izvukli samo najbolje, treba je redovito njegovati, a dermatologinja savjetuje izbjegavanje žileta. Zlatnog pravila drži se bivši nogometaš Stipe Pletikosa (40).

- Nikad u životu bradu nisam obrijao žiletom, uvijek sam je skraćivao trimerom. Sad sam u fazi puštanja brade. Dobro se osjećam i uopće ne razmišljam o njoj - kaže Pletikosa. Poznati kuhar Ivan Pažanin žilet je zadnji put koristio prije sedam godina i od tada nije ni pomislio na njegovo korištenje.

- Brigu o bradi prepuštam profesionalcima, a na žilete ne pristajem. Bradu bih obrijao samo u humanitarne svrhe, kaže Pažanin i dodaje da bradu njeguje profesionalnim proizvodima.

DIDA TONI REKAO ŠTO MISLI O HANI IZ GOSPODINA SAVRŠENOG: 'Ona gleda samo sebe i druge žene pored nje nemaju šanse'

Idi na 24sata

Komentari 49

  • 30.01.2019.

    Brada i brkovi su dijelovi lica koje je nemoguće održavati čistima i mirisnima. Disanje na nos i usta, ostaci hrane, mirisi koji se upijaju u dlaku i kožu, pa perut, pojava prištića... Ne pokušavajte me razuvjeriti - probao sam. Čudim se ženama kojima to ne smeta!

  • 30.01.2019.

    Ne stoji svakome...ali kome stoji, stoji savrseno. :)

  • whitepearl 30.01.2019.

    dobre su brade:- P

Komentiraj...
Vidi sve komentare