Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Zašto nekim muškarcima brada nije gusta, gruba i muževnija?

Zašto nekim muškarcima brada nije gusta, gruba i muževnija?

Nagađanja da učestalije brijanje može potaknuti rast debljih dlaka i pospješiti gustoću brade je mit u koji treba prestati vjerovati, smatra dermatologinja Jennifer Chwalek

VIDEO

Genetika i hormoni temelj su toga kako muškarcima raste brada, koliko je gusta i popunjena. Nekima su dlake deblje, a brada gušća i grublja. Drugima su dlake tanje, nježnije i ne rastu svugdje gdje bi brada trebala biti.

- Neki muškarci imaju više folikula tako da im je brada gušća. Također, muški hormon testosteron se u folikulu pretvara u moćniji oblik koji zovemo dihidrotestosteron (DHT). Neki folikuli imaju receptore osjetljivije na ovaj viši oblik testosterona koji može stimulirati rast dlake i činiti je jačom, grubljom, duljom te može biti zaslužan za gustoću dlaka na licu - objašnjava dermatologinja Jennifer Chwalek, a prenosi Business Insider.

Inače, DHT s jedne strane potiče rast brade, ali i opadanje kose, a to pak ovisi o broju androgenih receptora koji se nalaze u površinskom dijelu kože. Što ih je više, više DHT-a se veže na njih i veća je šansa za pojavu guste brade na licu i sve manje kose na tjemenu.

Pod utjecajem veće razine DHT-a dlake na licu rastu i ženama.

- Dihidrotestosteron (DHT) je biološki aktivni metabolit hormona testosterona. Pripada skupini androgena. Prvenstveno se stvara u prostati, testisima, folikulima dlake i nadbubrežnoj žlijezdi. DHT je 3 puta jači od testosterona i glavni je čimbenik koji doprinosi muškoj i ženskoj ćelavosti. Žene s povećanom razinom DHT-a mogu razviti određena androgena muška sekundarna spolna obilježja, kao što su produbljenje glasa, te pojačani rast dlaka na licu - pojašnjavaju na internetskoj stranici Poliklinike Synlab.

Top 7 savjeta za bolju erekciju - put do savršenog ljubavnika
Top 7 savjeta za bolju erekciju - put do savršenog ljubavnika

Manje gusta brada ne znači da je muškarac manje muževan

Dermatologinja Jennifer Chwalek kaže da nekim muškarcima brada nije gusta ne znači da su manje muževni.

- Muškarci koji ne mogu imati gustu bradu obično imaju normalne razine testosterona. To nije odraz manjak ovog hormona u tijelu - dodala je.

Spomenula je i nagađanja da učestalije brijanje može potaknuti rast debljih dlaka i pospješiti gustoću brade. Kaže kako je to mit u koji treba prestati vjerovati.

- Kada se brijete, vi samo odrežete dlake na njihovoj površini, a ono što kontrolira njihov rast nalazi se dublje u koži. Dakle to ne bi smjelo utjecati na brzinu rasta ili gustoću - pojasnila je.

Ženama gustoća brade na muškarcu nije toliko bitna

Tim belgijskih znanstvenika odlučio je pokušati odgovoriti na pitanje - što muškarca čini pravim muškarcem, koje osobine mora imati da bi ženi bio privlačan i da bi ga smatrale dobrim kandidatom za ozbiljnu vezu?

Razgovarali su sa 87 heteroseksualnih studentica o tome što žele u životu i kakva očekivanja bi morao ispunjavati njihov budući partner. Istraživanje je pokazalo da su mladim ženama privlačniji tipovi kojima je obitelj važnija od posla i karijere.

Idealan muškarac za brak bi po ovom istraživanju trebao biti druželjubiv i obiteljski orijentiran, a ta želja je bila posebno izražena u razgovoru sa ženama koje su više usmjerene na karijeru.

Evo zašto muškarcima tijekom zime treba više seksa i dodira
Evo zašto muškarcima tijekom zime treba više seksa i dodira

Na pitanje 'Zašto je obiteljski tip bolji za brak?' odgovarale su kako to pokazuje da će vjerojatno biti bolji otac njihovoj djeci, podrška obitelji i više će se uključiti u svakodnevni obiteljski život.

Kada je fizički izgled u pitanju, po Istraživanju Nacionalnog sveučilišta u Australiji, ženama je upravo dobra građa muškog torza najprivlačnija, na drugom mjestu našla se njihova visina, a na trećem veličina spolovila.

U svojem istraživanju koristili su računalnu animaciju kojom su ženama pokazivali muškarce u različitim varijacijama, odnosno, mijenjali su im izgled, veličinu spolovila, visinu, oblik torza itd. Svaka žena u istraživanju pogledala je 53 muška tijela koja su iz računala projicirana na zid u prirodnoj veličini. Svako tijelo ocjenjivale su ocjenom od 1 do 7.

NJIMA NE TREBA VJEROVATI: Ovih 5 horoskopskih znakova su najveće tračare i ne znaju kad treba stati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'