To je to što me zanima!

Svestrani med: 7 fantastičnih, slatkih i slanih medenih delicija

Med će pojačati okuse mnogim jelima, a najviše "se voli" sa skutom i orasima. Kao dodatak muškatu ili senfu postaje slasni umak za mesna jela, a desertima pruža gušću teksturu
Vidi originalni članak

Restorani središnje Istre u sklopu Dana mednih delicija do kraja veljače nude maštovita jela obogaćena pčelinjim proizvodima. 

Zbog pozitivnog iskustva i dobre posjećenosti prošle godine, i ove godine u manifestaciju se uključilo šest ugostiteljskih objekata koji predstavljaju nova kreativna jela s dodatkom meda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ugostitelji nude jela s pčelinjim proizvodima s ciljem jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone. Među njima su i konoba 2. peron te agroturizam Stara štala, koji gostima nude delicije sa slatkim medom. 

Konoba 2. peron nalazi se u mjestu Cerovlje, koje svoj razvoj najviše duguje gradnji željezničke pruge. Upravo odatle i naziv 2. peron, riječ je o sigurnoj postaji za nezaboravan gastronomski užitak.

- Naša kuhinja je prilagođena godišnjim dobima. Unutrašnjost Istre prepuna je vrhunskih domaćih namirnica: vrganja, šparoga, tartufa, neizostavnog domaćeg pršuta, sira, skute, maslinova ulja, a tu je i domaći med - kazali su vlasnici tog obiteljskog restorana, Armando i Mariela Lušetić. 

Da se med odlično slaže s mesnim jelima, ali i tjesteninom, potvrđuje i chef kuhinje Josip Janjić. 

- Med i meso se vole, isto kao i med i domaća tjestenina s mladom skutom i orasima. Med se može koristiti u mnogim receptima, slanim i slatkim, jedino se med i riba ne sljubljuju baš najbolje - rekao je chef. Jedan od njegovih savjeta za pripremu delicija s medom uključuje i to da se koristi med blažeg okusa, poput bagremova, ili pak onaj od kadulje ili lipe. 

- Med se uvijek dodaje na kraju pripreme jela jer tad ne gubi ljekovita svojstva, a hrana je tada ukusnija. Također je važno ne stavljati previše meda u slana jela kako ne bi bila preslatka. Žlica-dvije dovoljne su za potpuni užitak za nepce - zaključuje chef Janjić. 

Medne delicije mogu se kušati i u agroturizmu Stara štala, koji se nalazi u oazi mira u srcu Istre, u mjestu Borut kraj Cerovlja. Tamo pripremaju jela koja su nekad spremale naše bake. 

- Sva jela spremamo na tradicionalan način, a u ponudi imamo pregršt domaćih proizvoda koje pripremamo prema obiteljskoj recepturi. Stara štala dobila je taj naziv jer je nekad na tome mjestu doista bila štala, koja je pretvorena u agroturizam. Kod nas je sve domaće. Radimo domaću tjesteninu,imamo svoje životinje, svinje, kokoši, krave, zečeve, magarce... A u ponudi imamo i svoje povrće, koje gosti uvijek rado kušaju - kažu vlasnice, majka i kći, Marinela i Karin Merklin. Marinela kuha delicije na bazi meda, a Karin je uvijek na raspolaganju gostima. 

KORIZMENA KUHARICA Maštovita jela iz cijelog svijeta uz koja nećete znati da postite

- Svi vole delicije od meda. Med se, osim u slatkim jelima, odlično slaže s tjesteninom, sirom, orasima i mesom. Odličan je i za razne umake. Važno je da se u slana jela ne stavi previše meda, tek žlicu radi punoće okusa. U ponudi imamo i domaće kobasice s krumpirom te umakom na bazi meda i senfa - kažu majka i kći.

BRZO I FINO Ovo svi mogu: Napravite sami prefinu čokoladu od 3 sastojka

Otkrivaju da je kod tog umaka važno napraviti dobar omjer, 3:2 u korist senfa. Pri korištenju meda u slanim jelima važno je da on bude svjetliji jer je blažeg okusa. 

- U naša jela stavljamo bagremov med. Izvrsnog je okusa, zdrav, a obogaćuje jela divnim okusom - rekle su Marinela i Karin. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 22.02.2018.

    obožavam med

  • 22.02.2018.

    pravi med, domaći orasi i za desert crno vino .. sva sam se raznježila :)

  • retita🦋 22.02.2018.

    Češnjak i med.;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare