To je to što me zanima!

Svi su ponekad ljubomorni, ali gdje je granica sa nenormalnim

Dolaze li vaši ljubomorni osjećaji iz nečega što vam je netko ranije učinio ili potiču iz vaše vlastite nesigurnosti? Otkrivanje odgovora može otkriti kako taj problem riješiti
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prekomjerno razmišljanje može dovesti do nepotrebnog stresa

Možda je vaš prijatelj dobio povišicu dok se vi trudite sastaviti kraj s krajem, ili smatrate da se vaš partner predugo zapričao sa zgodnom susjedom. Svi su povremeno ljubomorni, što je normalna pojava. No, što ako ljubomora postane intenzivnija do te mjere da neprestano razmišljate o tome - ili još gore, kada ona počne utjecati na odnos s drugima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Je li normalno osjećati ljubomoru?

Ljubomora u optimalnim dozama je sasvim normalna pojava. Svi s vremenom postaju ljubomorni i to je dio ljudske prirode. 

- Biološki i emocionalno naš najraniji mehanizam preživljavanja je povezanost s drugima. Ljubomora nastaje kada mislite da je nešto stalno na put između vas i nekog tko vam je blizak pa se samim time osjećate ugroženo. Očekujemo da nam naši bližnji daju potvrdu da se osjećamo sigurno - objašnjava Mark B. Borg Jr, psiholog i suautor knjige 'Irrelationship and Relationship Sanity'.

Ovakvi scenariji prilično su česti, ali to ne znači da su bezopasni. Ljubomora ometa raspoloženje i može odvraćati pažnju od važnijih zadataka. Osim toga, može ozbiljno narušiti odnose s drugima. 

WHO UPOZORIO Nemojte piti, zbog alkohola će vam izolacija još teže 'pasti'

Kako se riješiti ljubomore na zdrav način?

Možda mislite da je najbolji način da se nosite s ljubomorom je njezino ignoriranje. Ali pretvaranje da vaši osjećaji ne postoje može biti recept za emocionalnu katastrofu. 

- Na taj način ljubomora postaje toksična i može postati destruktivna - kaže Borg.

Da biste svoje emocije stavili pod kontrolu duboko udahnite i razmislite kako se stvarno osjećate, prije nego što napravite nepromišljene poteze.  

1. Odvojite sebe od svojih osjećaja

Umjesto da sami sebe nazivate ljubomornima, sjetite se da vam u ovom trenutku vaš um samo pruža ljubomorni osjećaj. To vam pomaže da vas ne progutaju vlastite emocije. Ako budete razmišljali, lakše ćete pronaći način na koji trebate djelovati. 

2. Otkrijte odakle zapravo dolazi vaša ljubomora

Dolaze li vaši ljubomorni osjećaji iz nečega što vam je netko ranije učinio ili potiču iz vaše vlastite nesigurnosti? Otkrivanje odgovora može otkriti kako taj problem riješiti. Na primjer, možda je vaš partner preljubazan prema drugima ili vas je bivši partner varao (možda vaš partner ima previše ljubaznosti na zabavama) ili je to nešto na čemu trebate raditi (vaš bivši partner vas je varao). 

3. Zapišite što osjećate

Zapisivanje o osjećajima može usporiti poplavu emocija i pomoći vam da jasnije razmišljate prije nego što napravite nešto nepromišljeno. 

MISLITE NA DRUGE Ljudi s razvijenijim osjećajem svrhe su zdraviji i žive duže

4. Razgovarajte o tome

Sada kada ste se smirili i odvojili malo vremena da razlučite kako se zapravo osjećate, uključite u to drugu stranu, odnosno partnera ili nekog zbog koga ste osjećali ljubomoru. Budite otvoreni i iskreni o svojim osjećajima i potičite drugu stranu na suradnju, bez da kritizirate. Kroz razgovor ćete se možda iznenaditi koliko je vaš partner puta bio ljubomoran, a da niste ni znali. 

Što ne učiniti kada ste ljubomorni

Nemojte napadati u trenutku kada mislite da je vaša ljubomora potpuno opravdana. Optuživati ​​voljenu osobu ili je kriviti za svoje osjećaje siguran je način da potaknete svađu. Nemojte dopustiti  da vaša ljubomora izmakne kontroli, piše Prevention. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kreativci su često i introverti i ekstroverti, i vole puno spavati

POGLEDAJTE VIDEO: (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 29.03.2020.

    Ako je odnos zdrav nebi tribalo bit ljubomore...ako virujes osobi, ako znas njegove karakterne osobine...mada, svi smo mi ljudi...nekad spletom okolnosti mozemo osjetit tracak ljubomore i to je nelad normalno...znaci da nam je.stalo...i obratno

  • Mthesecond 29.03.2020.

    Ja volim vidjeti,osjetiti onu zdravu ljubomoru kod zenske vrste,to je znak da im je stalo do nas :))) I jos ako je tebi stalo do nje,kud ces bolje podloge za nesto lijepo :))))

  • mily 29.03.2020.

    vjerujem mu više nego sebi. Kad se jednom to povjerenje dovede u pitanje, onda se stvari drastično mijenjaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare