To je to što me zanima!

Svjetski dan čokoladne torte: Isprobajte recepte i zasladite se uz svima omiljenu poslasticu

Prvi recept pojavio se 1847., a već u 20. stoljeću čokoladna 'kraljica' postaje najdraži zalogaj mnogih. Čokoladu volimo svi tako da su kolači u kojima je ona glavni sastojak izuzetan doživljaj i za najizbirljivija nepca
Vidi originalni članak

Na današnji dan slavimo Svjetski dan čokoladne torte. Prvi recept za tortu od čokolade pojavio se 1847. u kuharici Elize Leslie. Kroz godine mijenjale su se verzije i sastojci omiljenog deserta. Početkom dvadesetog stoljeća čokoladna 'kraljica' postaje uvriježeni svakodnevni recept i najdraži zalogaj mnogih. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jednostavna čokoladna torta bez pečenja

Svi poznajemo ponekog strastvenog ljubitelja čokolade. Možemo ih nagraditi ovom jednostavnom poslasticom, za koju nam ne treba pećnica, a vrlo je praktična i ukusna.

ODLIČAN RECEPT Espresso martini je savršeno piće za sve zaljubljenike u kavu

  • Sastojci: 

Biskvit: 15 komada keksa, 2/4 šalice rastopljenog maslaca, 2 žlice kakaa, 1 šalica tamne čokolade

Za kremu: 3 šalice slatkog vrhnja, 2 žlice maslaca, 2 šalice tamne čokolade

  • Priprema: U sjeckalicu ubacite vaše kekse, kakao i rastopljeni maslac. Kada dobijete jednoličnu, usitnjenu smjesu možete se zaustaviti i pri samom kraju dodajte čokoladu pa samo još nekoliko sekundi obradite kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu raspodijelite po vašem kalupu. Pripremite posudu u koju ćete ubaciti slatko vrhnje, dvije žlice maslaca te je ugrijte dvije minute u mikrovalnoj. Kada izvadite posudu, u toplu smjesu dodajte kockice čokolade te neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi. Kremu koju dobijete izlijte preko biskvita i poravnajte. Vašu tortu ostavite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja. Kada izvadite tortu možete je poslužiti i po želji uz omiljeno šumsko voće, šlag, posuti kakaom, najdražim preljevom i slično.

Čokoladna topla fantazija

Bogat i topao okus ove torte neće vas ostaviti ravnodušnima. A ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena, ne morate dugo čekati kako biste zagrizli rapsodiju okusa, a ništa manje ukusna nije ni kada je hladna. Iako izgledom podsjeća na pitu, neka vas to ne zavara jer punoća okusa ove torte je i više nego zasitna. 

ČAROBAN PRAH Pet dobrobiti kakaa: Dobar za kožu, imunitet i protiv alergija

  • Sastojci: 300 g mliječne čokolade, 300 g čokolade za kuhanje, 250 g maslaca, 6 jaja, 3 žlice šećera, 2 žlice brašna, 2 vanilin šećera
  • Priprema: Mliječnu, čokoladu za kuhanje te maslac ubacite u posudu te sve otopite na pari, najjednostavnije je staviti posudu na drugu posudu u kojoj vrije voda. Otprilike 15 minuta će vam trebati za otopiti ovu količinu čokolade. Jaja, šećer, dvije žlice brašna i vanilin šećer pjenasto zamiješajte te dodajte prethodno rastopljenu smjesu od čokolade i maslaca. Ulijte smjesu u kalup za torte i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 ˚C na 30 minuta. Kad je torta pečena, ostavite je da se ohladi otprilike pola sata, a zatim je narežite i servirajte sa šlagom, po želji. Iako se preporučuje jesti topla, jednako je ukusna i kada se ohladi.

Sacher torta

Čokoladu volimo svi tako da su kolači u kojima je ona glavni sastojak izuzetan doživljaj i za najizbirljivija nepca.

NOVA STUDIJA OTKRILA Najviše volite crnu kavu i tamnu čokoladu? To vam je u genima...

  • Sastojci:

Biskvit: 75 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 145 g maslaca, 6 jaja, 150 g čokolade za kuhanje, malo soli, 50 g šećera u prahu 150 g pšeničnog oštrog brašna, 1 žličica praška za pecivo

Premaz: 200 g džema od marelice 

Glazura: 60 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje

  • Priprema: Pripremite duboku zdjelu u koju ćete staviti šećer, vanilin šećer i omekšali maslac koje ćete prve pjenasto izmiješati, a zatim dodajte žumanjke i ponovite postupak i dobro izmiješajte. Čokoladu otopite na pari i polako je dodajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući. Posolite malo vaše bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg pa im dodajte šećer u prahu i opet istucite. Trećinu snijega lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa i njega polako dodajte i umiješajte u smjesu. Kalup premažite maslacem i prosijte ga malo brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, ravnomjerno je rasporedite i pecite 45-50 minuta na 180 °C. Ispečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, a potom je prerežite vodoravno na dva dijela. Zagrijte džem od marelica na laganoj vatri kako bi se otopio. Polovicu džema prelijte po donjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu ostavite u hladnjaku na 30-ak minuta. Za glazuru rastopite maslac, lagano ga miješajte dok ne zakipi, a kad se počne pjeniti maknite ga s vatre, dodajte mu čokoladu iskidanu na komadiće i miješajte dok se ona u potpunosti ne otopi. Glazuru prelijte preko torte i ostavite da se malo stvrdne. Ubacite zatim vašu tortu u hladnjak na otprilike 2-3 sata. Kriške torte narežite i ukrasite šlagom, po želji.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 27.01.2022.

    Sacher torta👌

Komentiraj...
Vidi sve komentare