Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Za uživanje nakon blagdana: Slastice koje ne debljaju (jako)

Za uživanje nakon blagdana: Slastice koje ne debljaju (jako)

Kolači, zalogajčići ili savršeni kremasti sladoled s čokoladom mogu biti napravljeni i u zdravijoj varijanti koja vas neće debljati. Donosimo pet jednostavnih recepata za savršeni desert

VIDEO

Ako volite slatko i ne možete se odreći deserta poslije ručka, nakon božićnih i novogodišnjih blagdana dobro će doći recepti za nekoliko ukusnih slastica koje sadrže i čokoladu, ali imaju manje kalorija i manji glikemijski indeks, pa neće izazvati velike skokove šećera u krvi i 'mamiti' vas na još. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zrinka Janković VIDEO

Podsjetimo, glikemički indeks hrane ukazuje na to kako brzo se namirnica razgrađuje i koliko će glukoze završiti u krvotoku ubrzo nakon obroka.  Hrana koja brzo otpušta šećer i uzrokuje dramatičan skok šećera u krvi spada u onu s visokim glikemjskim indeksom i bolje ju je izbjegavati, dok su namirnice kod kojih se glukoza sporije otpušta u krvotok poželjne u prehrani. Općenito, namirnice s GI indeksom 55 ili niže možete konzumirati često, dok one s GI iznad 70 treba izbjegavati. 

Zato je i zanimljiv ovaj izbor recepata za slastice s namirnica nižeg glikemijskog indeksa, koje donosi portal MindBodyGreen. 

Čokoladni tartufi od 3 sastojka

Sastojci:

  • ½ šalice tamne čokolade (sa što višim udjelom kakaa)
  •  ½ avokada
  • 1 1/2  mjerica proteinskog ili kolagenskog praha s okusom čokolade
  •  po želji, za ukras: zdrobljena sušena metvica, malo morske soli, malo kokosovog brašna, kakao zrna i sjeckanih oraha 

Priprema:

Otopite crnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.

U multipraktiku obradite avokado dok ne postane glatka smjesa, pa dodajte čokoladu, proteinski ili kolagenski čokoladni prah i promiješajte dok se ne sjedini. Izvadite iz procesora i stavite u hladnjak na 30 minuta, da se stvrdne, pa žličicom odvajajte količinu smjese potrebne za male kuglice veličine zalogaja.

Izvaljajte svaku kuglicu među prstima, pa uvaljajte u dodatke po želji.

Browniesi s čokoladom 

Sastojci

  • ¾ šalice ulja avokada
  • ¾ šalice granuliranog zaslađivača na bazi eritritola
  • 3 velika jaja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ šalice (50 grama) blanširanog bademovog brašna
  • ⅓ šalice kakao praha
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ½ šalice nasjeckanih sirovih oraha ili pekan oraha (po želji)
  •  

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite četvrtastu tepsiju. U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, zaslađivač, jaja i ekstrakt vanilije.
Dodajte suhe sastojke – bademovo brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol –  pa miješajte dok se dobro ne sjedine.

Umiješajte nasjeckane orahe. Pecite 20 minuta, ili dok se rubovi ne stegnu, a sredina je još uvijek malo mekana na dodir, ili duže, ako volite tvrđe kolače. Izvadite iz pećnice i prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.  

Čokolada s tahini pastom i sjemenkama

Sastojci: 

  • oko 450 grama čokolade s 80 posto kakaa
  • ½ šalice tahini paste
  • 3 žlice lanenih sjemenki
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 3 žlice sjemenki konoplje
  • ½ šalice sirovih oljuštenih sjemenki bundeve
  • 1 žličica ljuskave morske soli

Priprema:

Lim za pečenje koji vam stane u zamrzivač obložite pergamentom ili voštanim papirom.

Napravite prvi čokoladni sloj: Stavite polovicu čokolade u posudu za mikrovalnu pećnicu, pa ju zagrijte da se otopi, tako da ju grijete 15 sekundi, promiješate i ponovite koliko puta bude potrebno. Čokoladu  možete otopiti i u zdjeli postavljenoj iznad posude s provrelom vodom, uz stalno miješanje. 

Ulijte čokoladu na pripremljeni lim za pečenje i pomoću silikonske lopatice rasporedite ravnomjerno. Zamrznite na 10 minuta.

Napravite tahini nadjev: U maloj posudi pomiješajte tahini pastu, lanene sjemenke, chia sjemenke i 2 žlice sjemenki konoplje, pa premažite preko smrznute čokolade, gotovo do rubova. Opet zamrznite na 10 minuta.

Prelijte s preostalom otopljenom čokoladom, pa ju rasporedite silikonskom lopaticom. Pospite sjemenkama bundeve, preostalom 1 žlicom sjemenki konoplje i morskom soli. Stavite u zamrzivač najmanje na 2 sata, pa natrgajte na komadiće. 

Dekadentni čokoladni mousse s kolagenom

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • 1 zrela banana
  • ¼ šalice bademovog mlijeka (ili po izboru)
  • 1-2 mjerice kolagensog praha s okusom čokolade
  • 2 žlice nezaslađenog kakao praha
  • 1 žlica sirupa od agave (po želji, ako vam je potrebno  zaslađivanje)
  • 1 žlica maslaca od badema 

Priprema: 

Sve zajedno izmiksajte u blenderu, ohladite do dva sata u hladnjaku, pa dodajte malo šlaga, pospite kakao ili kokosom.

Kremasti super-čoko-sladoled 

Chocolate mousse in a glasses on a white wood background.

Sastojci: 

  • 1 srednji avokado
  • ¼ šalice kakao praha
  • ⅔ šalice datulja bez koštica
  • ⅓ šalice nezaslađenog biljnog mlijeka po izboru
  • ½ žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • Prstohvat morske soli

Priprema:

Ako su datulje tvrde, potopite ih u vruću vodu oko 15 minuta i dobro ocijedite. Stavite sve sastojke u multipraktik i promiješajte, dok ne postane glatka, s tim da povremeno treba postrugati ono što se zalijepi za posudu sa strane.  Ako je potrebno, dodajte malo biljnog mlijeka kako bi smjesa postala glatka. 

Žlicom izlijte puding u omiljene kalupe za led i dodajte štapiće. Zamrznite dok ne očvrsne (minimalno oko 3 sata), uklonite kalup i uživajte!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa