To je to što me zanima!

Svježe ili suhe, šljive pristaju i slatkim i slanim delicijama...

Svježim šljivama napunite tijesto za savijače i okruglice ili napravite marmeladu, a suhe sparite s vinom te sokovima od pečenja u umacima za rižu ili tjesteninu
Vidi originalni članak

Crumble od šljiva

Sastojci: 800 g šljiva, 50 g smeđeg šećera, naribana korica od 1 naranče, žličica cimeta, žličica brašna, za koricu: 250 g brašna, 150 g maslaca, 80 g šećera, 80 g smeđeg šećera, 50 g usitnjenih badema

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Stavite šljive na dno vatrostalne posude. Pomiješajte šećer, koricu naranče, cimet i brašno pa pospite preko šljiva. Prelijte s malo vode. Stavite sastojke za koricu u multipraktik pa pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pospite preko šljiva i pecite 30-40 minuta.

Kandirane kockice od šljiva

Sastojci: 1,5 kg šljiva, 2 šalice šećera, sok od limuna, 8 listića želatine, šećer za posipanje

Priprema: Obložite pladanj papirom i ostavite sa strane. Operite šljive i prerežite ih na pola pa izvadite koštice. Stavite listiće želatine u hladnu vodu da omekšaju. Skuhajte šljive sa šećerom i limunom na jakoj vatri miješajući 20-ak minuta dok se ne zgusne. Izblendajte sve i kuhajte još desetak minuta. Želatinu dodajte šljivama. Izlijte smjesu na pladanj i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, pa narežite na kockice. Pospite šećerom i poslužite.

Torta od šljiva

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g šećera, 8 šljiva, 3 jaja, 100 g brašna, 40 g palente

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite 50 grama maslaca u vatrostalnu posudu i otopite ga. Dodajte sto grama šećera i žlicu vode pa kuhajte pet minuta. Neka zakuha, pa kuhajte još pet minuta. Dodajte šljive i protresite kako bi se obložile karamelom. Maknite s vatre. U velikoj posudi istucite ostatak maslaca i šećera pa dodajte žumanjke jedan po jedan. Polako uspite brašno i palentu. Istucite bjelanjke i dodajte u smjesu s brašnom pa prelijte preko šljiva i izravnajte. Pecite 40 minuta. Kad je torta gotova, izokrenite je na tanjur i poslužite.

Smotuljci od sušenih šljiva i slanine

Sastojci: 24 suhe šljive bez koštica, 24 tostirana badema, 24 kriške slanine

Priprema: Ugrijte pećnicu na 220°C. Tostirajte bademe na suhoj tavi dok ne puste aromu i ne dobiju boju. Zatim ih malo ohladite pa ugurajte po jedan u svaku šljivu. Zamotajte punjene šljive u slaninu pa pričvrstite čačkalicama. Pecite ih desetak minuta, a jednom okrenite.

Džem od šljiva

Sastojci: 5 kg otkoštenih šljiva, kg šećera, 2 žlice cimeta, 2 pakiranja vanilin šećera

Priprema: Operite šljive i izvadite im koštice. Pomiješajte ih s polovicom šećera i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.Svako toliko promiješajte, a nakon otprilike četriri sata dodajte ostatak šećera i kuhajte dok ne ispari višak tekućine. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ohladite džem i ulijte u staklenke.

Jetrena pašteta sa šljivama

Sastojci: 170 g pilećih jetrica, 2 žlice masti, 2 ljutike, 10 suhih šljiva, 100 ml crnog vina, žličica majčine dušice, papar, sol

Priprema: Očistite i nasjeckajte jetrica. Namočite šljive u vinu. Ugrijte mast u tavi te, kad se otopi, dodajte nasjeckanu ljutiku, šljive i majčinu dušicu. Kuhajte dok vino ne ishlapi. Većinu smjese izblendajte, a nekoliko komadića šljiva ostavite sa strane. Začinite solju i paprom pa dodajte ostatak šljiva i promiješajte. Stavite u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.

Tart sa šljivama i bademima

Sastojci: Kora: 375 g brašna, 15 g šećera, 225 g maslaca, jaje, 4 žlice hladne vode; nadjev: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 2 jaja, 200 g usitnjenih badema, 6 velikih otkoštenih šljiva

Priprema: Napravite tijesto. Pomiješajte maslac i brašno. Istucite jaje s vodom pa prelijte preko brašna i maslaca. Umijesite i zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku na pola sata. Pripremite nadjev. Istucite maslac i šećer pa dodajte jaja. Zatim umiješajte usitnjene bademe i sve dobro izmiksajte. Ugrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte ohlađeno tijesto i utisnite u kalup za tart. Prelijte nadjevom i dodajte narezane šljive. Pecite 30-40 minuta.

Svinjetina punjena šljivama u umaku od vina

Sastojci: 95 g suhih šljiva, 250 ml vina, 2 žlice maslinova ulja, luk, 2 kriške slanine, žlica kadulje, 30 g nasjeckanih oraha, 160 g krušnih mrvica, jaje, 2 kg svinjetine, žličica soli, 1,5 žlica brašna, 375 ml goveđeg temeljca, 400 g široke tjestenine

Priprema: Pomiješajte šljive i vino u posudi pa poklopite i ostavite da se namaču nekoliko sati ili preko noći. Ocijedite ih i sačuvajte 125 ml tekućine. Ugrijte pola ulja u tavi pa prepržite luk i slaninu. Miješajte oko pet minuta, pa umiješajte šljive, kadulju, orahe i krušne mrvice. Prebacite u posudu te začinite solju i paprom. Umiješajte jaje. Ugrijte pećnicu na 240°C. Nadjenite svinjetinu pa omotajte konopcem. Premažite ostatkom ulja pa još posolite. Pecite 30 minuta, pa smanjite temperaturu na 180°C te pecite još sat i 40 minuta. Izvadite i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji desetak minuta. U međuvremenu ocijedite tekućinu iz lima za pečenje, a ostavite oko žlicu. Stavite na umjerenu vatru pa dodajte brašno. Kuhajte jednu minutu pa polako ulijevajte temeljac i sačuvano vino u kojem su se namakale šljive. Miješajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skuhajte tjesteninu pa poslužite uz meso i umak.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Jura963 31.08.2014.

    Upravo sam skuhala pekmez od šljiva i isprobala sam recept kandiranih kockica od šljiva.Okus je izvrstan,"kockice" se vrlo jednostavno i brzo skuhaju-sada su u frižideru ,u jutro ih režem,a pekmez sam kuhala u bakinoj 30-litarskoj rajngli po starinskom tradicionalnom receptu-trajalo je od 6 sati u jutro do 19 h -puno truda,ali isplati se...

  • Figaro_1 31.08.2014.

    Ja ne volim šljive. Imao sam jednom. I što se ista koristi za onaj pogrdni izraz: ''tko te šljivi''.

  • anonimka_1 30.08.2014.

    ja ih volim suhe u kompotu i naravno,pekmez od šljiva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare