Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Svježe ili suhe, šljive pristaju i slatkim i slanim delicijama...

Svježe ili suhe, šljive pristaju i slatkim i slanim delicijama...
6

Svježim šljivama napunite tijesto za savijače i okruglice ili napravite marmeladu, a suhe sparite s vinom te sokovima od pečenja u umacima za rižu ili tjesteninu

VIDEO

Crumble od šljiva

Sastojci: 800 g šljiva, 50 g smeđeg šećera, naribana korica od 1 naranče, žličica cimeta, žličica brašna, za koricu: 250 g brašna, 150 g maslaca, 80 g šećera, 80 g smeđeg šećera, 50 g usitnjenih badema

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Stavite šljive na dno vatrostalne posude. Pomiješajte šećer, koricu naranče, cimet i brašno pa pospite preko šljiva. Prelijte s malo vode. Stavite sastojke za koricu u multipraktik pa pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pospite preko šljiva i pecite 30-40 minuta.

Kandirane kockice od šljiva

Sastojci: 1,5 kg šljiva, 2 šalice šećera, sok od limuna, 8 listića želatine, šećer za posipanje

Priprema: Obložite pladanj papirom i ostavite sa strane. Operite šljive i prerežite ih na pola pa izvadite koštice. Stavite listiće želatine u hladnu vodu da omekšaju. Skuhajte šljive sa šećerom i limunom na jakoj vatri miješajući 20-ak minuta dok se ne zgusne. Izblendajte sve i kuhajte još desetak minuta. Želatinu dodajte šljivama. Izlijte smjesu na pladanj i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, pa narežite na kockice. Pospite šećerom i poslužite.

Torta od šljiva

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g šećera, 8 šljiva, 3 jaja, 100 g brašna, 40 g palente

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite 50 grama maslaca u vatrostalnu posudu i otopite ga. Dodajte sto grama šećera i žlicu vode pa kuhajte pet minuta. Neka zakuha, pa kuhajte još pet minuta. Dodajte šljive i protresite kako bi se obložile karamelom. Maknite s vatre. U velikoj posudi istucite ostatak maslaca i šećera pa dodajte žumanjke jedan po jedan. Polako uspite brašno i palentu. Istucite bjelanjke i dodajte u smjesu s brašnom pa prelijte preko šljiva i izravnajte. Pecite 40 minuta. Kad je torta gotova, izokrenite je na tanjur i poslužite.

Smotuljci od sušenih šljiva i slanine

Sastojci: 24 suhe šljive bez koštica, 24 tostirana badema, 24 kriške slanine

Priprema: Ugrijte pećnicu na 220°C. Tostirajte bademe na suhoj tavi dok ne puste aromu i ne dobiju boju. Zatim ih malo ohladite pa ugurajte po jedan u svaku šljivu. Zamotajte punjene šljive u slaninu pa pričvrstite čačkalicama. Pecite ih desetak minuta, a jednom okrenite.

Džem od šljiva

Sastojci: 5 kg otkoštenih šljiva, kg šećera, 2 žlice cimeta, 2 pakiranja vanilin šećera

Priprema: Operite šljive i izvadite im koštice. Pomiješajte ih s polovicom šećera i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.Svako toliko promiješajte, a nakon otprilike četriri sata dodajte ostatak šećera i kuhajte dok ne ispari višak tekućine. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ohladite džem i ulijte u staklenke.

Jetrena pašteta sa šljivama

Sastojci: 170 g pilećih jetrica, 2 žlice masti, 2 ljutike, 10 suhih šljiva, 100 ml crnog vina, žličica majčine dušice, papar, sol

Priprema: Očistite i nasjeckajte jetrica. Namočite šljive u vinu. Ugrijte mast u tavi te, kad se otopi, dodajte nasjeckanu ljutiku, šljive i majčinu dušicu. Kuhajte dok vino ne ishlapi. Većinu smjese izblendajte, a nekoliko komadića šljiva ostavite sa strane. Začinite solju i paprom pa dodajte ostatak šljiva i promiješajte. Stavite u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.

Tart sa šljivama i bademima

Sastojci: Kora: 375 g brašna, 15 g šećera, 225 g maslaca, jaje, 4 žlice hladne vode; nadjev: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 2 jaja, 200 g usitnjenih badema, 6 velikih otkoštenih šljiva

Priprema: Napravite tijesto. Pomiješajte maslac i brašno. Istucite jaje s vodom pa prelijte preko brašna i maslaca. Umijesite i zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku na pola sata. Pripremite nadjev. Istucite maslac i šećer pa dodajte jaja. Zatim umiješajte usitnjene bademe i sve dobro izmiksajte. Ugrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte ohlađeno tijesto i utisnite u kalup za tart. Prelijte nadjevom i dodajte narezane šljive. Pecite 30-40 minuta.

Svinjetina punjena šljivama u umaku od vina

Sastojci: 95 g suhih šljiva, 250 ml vina, 2 žlice maslinova ulja, luk, 2 kriške slanine, žlica kadulje, 30 g nasjeckanih oraha, 160 g krušnih mrvica, jaje, 2 kg svinjetine, žličica soli, 1,5 žlica brašna, 375 ml goveđeg temeljca, 400 g široke tjestenine

Priprema: Pomiješajte šljive i vino u posudi pa poklopite i ostavite da se namaču nekoliko sati ili preko noći. Ocijedite ih i sačuvajte 125 ml tekućine. Ugrijte pola ulja u tavi pa prepržite luk i slaninu. Miješajte oko pet minuta, pa umiješajte šljive, kadulju, orahe i krušne mrvice. Prebacite u posudu te začinite solju i paprom. Umiješajte jaje. Ugrijte pećnicu na 240°C. Nadjenite svinjetinu pa omotajte konopcem. Premažite ostatkom ulja pa još posolite. Pecite 30 minuta, pa smanjite temperaturu na 180°C te pecite još sat i 40 minuta. Izvadite i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji desetak minuta. U međuvremenu ocijedite tekućinu iz lima za pečenje, a ostavite oko žlicu. Stavite na umjerenu vatru pa dodajte brašno. Kuhajte jednu minutu pa polako ulijevajte temeljac i sačuvano vino u kojem su se namakale šljive. Miješajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skuhajte tjesteninu pa poslužite uz meso i umak.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje