To je to što me zanima!

Svježi krastavci su odlični kao prilog, salata ili varivo

Krastavci se odlično slažu s lukom, paprikom i rajčicama, pa su sastavni dio raznih maštovitih salata kojima možete dodati i malo sira ili jaja
Vidi originalni članak

Salata od krastavaca ukusna je i bez ikakvih začina, samo s malo vrhnja. Želite li lakše jelo, možete upotrijebiti jogurt ili kiselo mlijeko. Krastavci se također odlično slažu s lukom, paprikom i rajčicama, pa su sastavni dio raznih maštovitih salata kojima možete dodati i malo sira ili jaja. Krastavac pirjan na maslacu ukusan je prilog uz piletinu, puretinu i ribu (osobito losos i tunu). Najčešći začin jelima od krastavaca je kopar, no umjesto njega možete uzeti estragon, peršin ili vlasac, ovisno o tome uz što ga namjeravate poslužiti. Imate li viška krastavaca, možete ih izdubiti i puniti, slično kao što se čini s tikvicama. Od sirovih krastavaca brzo možete pripraviti osvježavajuću hladnu juhu. Dobro izmiksajte krastavce, češanj češnjaka, jogurt ili kiselo vrhnje te metvicu. Pospite žlicom nasjeckanog začinskog bilja i crnim paprom pa poslužite. Krastavac izmiksan s jogurtom osvježavajući je ljetni napitak.

Slatko-kiseli krastavci
SASTOJCI: 500 g krastavaca, paprika, 250 g luka, sol, 180 ml octa, 60 ml šećera, limunova kora, žličica gorušice, 1/2 žličice muškatnog orašćića
Narezani krastavac, papriku i luk posolite te ostavite da stoji 4 sata. Ocijedite. Ocat, šeer, limunovu koru, gorušicu i oraši zakuhajte i uz miješanje lagano kuhajte 5 minuta. Dodajte povre i kuhajte još 10 minuta. Ohladite. Prije posluživanja držite 4 sata u hladnjaku.

Prilog od krastavaca
SASTOJCI: veliki krastavac za salatu, 2 žličice soli, 50 g maslaca, malo limunova soka, crni papar, 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
Ogulite, prepolovite i oistite krastavac. Narežite na komade velike 2 cm. Izmiješajte krastavac sa solju, a potom ga ostavite 30 minuta da se ocijedi. Rastopite maslac pa, miješajui, pirjajte krastavac da se dobro zagrije. Zainite limunom, paprom i koprom.

Ljetno varivo
SASTOJCI: 800 g krastavaca, ulje, 100 g luka, 60 ml vina, 2 žlice nasjeckanog kopra, 100 ml vrhnja
Ogulite krastavce, oistite ih od sjemenki i narežite na kriške. Na ulju propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte krastavce, posolite i dobro propirjajte.
Nalijte vino i zatim pirjajte desetak minuta na slaboj vatri dok tekuina skoro potpuno ne ispari. Nakon toga umiješajte vrhnje i kopar, pa varivo lagano zagrijte. Tradicionalno se servira uz “faširance” - popeke od mljevenog mesa i krušnih mrvica.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare