To je to što me zanima!

Svježim ili suhim šljivama začinite umake i pečenja

Svježe ili suhe šljive upotpunit će aromu slatkih jela i dati egzotičan štih slanim umacima koje poslužite uz različite vrste mesa ili ribu
Vidi originalni članak

Svježe ili sušene šljive pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jačaju srce i imunitet, reguliraju probavu te odstranjuju štetne tvari iz organizma. Šljive kuhane u vinu ili vodi s dodatkom šećera, limunove ili narančine korice, cimeta i klinčića mogu biti izvrstan desert. Uz sladoled od vanilije možete poslužiti gusti umak od propasiranih kuhanih šljiva sa šećerom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Istočnjački štih svinjetini, peradi ili ostalim vrstama mesa dat će slatko-kiseli umak od suhih šljiva. . Bez obzira koju vrstu mesa pripremali, možete ga nadjenuti šljivama ili odreske “omotati” komadima šljiva. Neobičan i neodoljiv okus dobit ćete omotate li šljive komadom slanine ili pršuta i kratko prepečete na roštilju ili u pećnici.

SLATKE OKRUGLICE SA ŠLJIVAMA
Sastojci: kg krumpira, jaje, malo ulja, malo soli, 200-250 g oštrog brašna, 20 šljiva, maslac, krušne mrvice, šećer u prahu
Kuhajte krumpir, ogulite ga i protisnite. Dodajte brašno. U krumpir i brašno dodajte malo ulja, soli i jaje te rukom mijesite tijesto dok se sve fino ne izmiješa. Odvajajte komade tijesta, na dlanu ih oblikujte u tijesto debljine pola centimetra. Omotajte tijestom šljive kojima ste prethodno izvadili koštice. Kuhajte ih oko deset minuta u vodi. Na maslacu kratko popecite krušne mrvice i u njih uvaljajte kuhane okruglice te pospite šećerom u prahu.

PILETINA U U MAKU OD ŠLJIVA
Sastojci:1 kg piletine, vrhnje za kuhanje, malo rakije šljivovice, suhe šljive, žličica češnjaka, Vegeta
Suhe šljive namačite sat vremena u vodi da omekšaju. Piletinu ispecite na maslacu. Poprženu piletinu izvadite, a na njezinu masnoću dodajte šljive. Dodajte vrhnje za kuhanje, češnjak, Vegetu i šljivovicu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi. Uz piletinu poslužite umak te tjesteninu ili njoke.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare