To je to što me zanima!

Svježu hobotnicu prepoznajte po mirisu, boji i sluzavoj koži

Postoje razni načini na koje ljudi spremaju hobotnicu, a svaki od njih će probuditi vaše okusne pupoljke. Iskušajte hobotnicu uz začine poput timijana, kadulje ili dimljene paprike
Vidi originalni članak

Hobotnica je najveći glavonožac Jadrana, može narasti do tri metra i doseći 15 kg, a hrani se rakovima, ribama i školjkama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bilo da ste je ulovili ili kupili svježu, hobotnicu prije svake pripreme treba očistiti. Ima osam jednakih krakova s dvorednim prianjaljkama, a u sredini je čeljust koja se uspoređuje s kljunom papige. U tjelesnim naborima je vrećica s crnilom, koje hobotnica ispušta kad se osjeća ugroženom.

Upravo zbog tog crnila hobotnicu, sipe i lignje u Dalmaciji često nazivaju ‘mrčilo’. Svježu hobotnicu ćete prepoznati po mirisu mora, sluzavoj koži i jasnoj boji. Ženka ima ukusnije meso i veći broj prianjaljki. Hobotnicu je najbolje odmah očistiti.

TRADICIONALNO JELO 5 genijalnih recepata za peku: Hobotnica, teletina, janjetina...

Vrećasti dio tijela okrenete i izvadite utrobu, bez da oštetite krakove, zatim odstranite oči i izvadite zubiće. Kako bi se hobotnica smekšala prije pripreme, dobru ju je držati u slatkoj vodi 12 sati ili je zamrznuti. Veće hobotnice se kuhaju za salate i brudete, a manje su idealne za grill.

Jela od hobotnice nema potrebe puno soliti s obzirom na to da ona u procesu kuhanja ispušta slanoću. Prilikom kuhanja za salatu stavlja se u lonac zajedno s korijenastim povrćem, lovorovim listom, češnjakom i limunom. Kad se hobotnica skuha, pripremi na brudet, ispeče pod pekom ili na grillu, servira se na salatu s plodovima mora, grahom, bobom, lećom ili krumpirom.

Što je bliže moru u kojem je ulovljena, hobotnica je bolja

Hobotnica se može pripremati na salatu, u peki, na grillu, dimljena, kao brudet ili pirjana s povrćem. Za vrhunsku, svježu hobotnicu najbolje je sjesti u auto i zaputiti se k Jadranu. U renomiranom opatijskom restoranu Bevanda svakako vam preporučujemo da probate terinu od hobotnice sa sipom, u konobi Makina u Vodicama nikako nemojte propustiti hobotnicu pod pekom, u konobi Bepo Tribunj uživajte u hobotnici u sklopu zanimljive morske plate, koja nudi i carpaccio od tune, dimljenu tunu, marinirane inćune i kozice. U splitskom restoranu No Stress za predjelo vam preporučujemo ljubičastu hobotnicu mariniranu u crvenom kupusu i crnom vinu. Još ideja za savršen obiteljski ručak potražite na www.crogourmet365.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Poglavica x 27.02.2020.

    Hoba ispod peke😋 ili na salatu hladnu... 😋😋😋😋😋

  • 27.02.2020.

    Reklama za restorane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare