Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Tradicionalno je hrana bila pripremana u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Evo kako se priprema danas...
Lifestyle
Komentari 62
Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Tradicionalno je hrana bila pripremana u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Evo kako se priprema danas...
Ovisno o kraju iz kojeg dolazi peka se različito naziva: črpnja, cripnja, lopiž. Ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica.
Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.
Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.
Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.
Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin
Priprema:
Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar
Priprema:
Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina
Priprema:
Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list
Priprema:
Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda
Priprema:
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+