To je to što me zanima!

Tablica za spavanje: Kada bi i u kojoj dobi djeca trebala ići leći?

Kako bi bila spremna i odmorna za novi dan, djeca bi trebala ići u krevet do određenog vremena, a sve ovisi o tome kada su se probudila. Evo koliko bi djeca po dobnim skupinama trebala spavati
Vidi originalni članak

Grafikon koji pokriva dob od pet do 12 godina pokazuje da bi djeca u dobi od pet godina trebala ići u krevet od 18.45 do 20.15, ovisno o vremenu buđenja.

U međuvremenu, djeca u dobi od 11 i 12 godina trebala bi u krevetu biti bilo kad od 20.15 do 21.45. sati.

Ako petogodišnje dijete ustane u 6.30 sati, bit će spremno za spavanje u 19.15 sati. Ali, ako se probudi nešto kasnije, kao u 7 sati, za spavanje će biti spremno u 19.30 sati.  Osmogodišnje dijete koje ustane u 6.45 ujutro bit će spremno za spavanje u 20.15 sati, a, ako se probudilo u 7.30 sati, u krevet bi trebalo ići u 21 sat, piše The Sun.

Ovo je preporučena količina sna za svaku dobnu skupinu, od beba do tinejdžera..

Novorođenčad (do tri mjeseca): 14 do 17 sati
Dojenčad (četiri do 11 mjeseci): 12 do 15 sati
Bebe (jedna do dvije godine): 11 do 14 sati
Predškolci (tri do pet godina): 10 do 13 sati
Školska dob (šest do 13 godina): 9 do 11 sati
Tinejdžeri (14 do 17 godina): 8 do 10 sati

Komentar naše pedijatrice

Preporučene količine sna nam je prokomentirala i naša pedijatrica dr. Dubravka Zelić.

- Ovo su optimalne vrijednosti odnosno prosjeci. Međutim, oni ne vrijedi za svu populaciju. Uvijek gledamo kao po Gaussovoj krivulji. Većina je pod onim zvonom, ali imamo i onih koji puno više i puno manje spavaju i to je uzrokovano posebnošću svake individue. Generalno, ovaj graf je točan - rekla je dr. Zelić i dodala zašto je važno da se djeca dobro naspavaju.

- U snu se tijelo opusti, nismo izloženi nikakvim stresovima tako da se tijelo odmara i skuplja energiju - objasnila je.

Školarci bi, kako preporučuje dr. Zelić, u krevetu trebali biti najkasnije do 22.00 sata, a kada dijete ide spavati ovisi i o roditeljima.

- Ako su roditelji noćne ptice onda oni vjerojatno toleriraju da i djeca budu noćne ptice. Međutim, tako se pokvari bioritam djece i djeca se naviknu na taj ritam i onda se ujutro probode nenaspavani. Roditelji sa spavanjem djeteta moraju uskladiti i svoje aktivnosti što znači da ne bi smjeli lupati po kući, držati svjetlo do 1, 2 sata ujutro, gledati filmove ili tipkati po mobitelima. Roditeljstvo nije samo užitak nego i obaveza - zaključila je dr. Zelić.
 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Leon Black 16.09.2020.

    Hahaha, sina od 4 i pol godine bih mogao staviti na spavanje u 19:30 vjerojatno samo uz pomoć normabela. Pa tad je najbudniji i najzaigraniji. Uz puno truda i nagovaranja, 22:30 je neko uobičajeno vrijeme. I ništa mu ne fali, živ, zdrav i vesel. Ustaje oko pola 8 ili 8, i uredno barem 2 sata popodne odspava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare