To je to što me zanima!

Taj fantastični lan: Cijenile su ga drevne kulture, a i danas je najtraženiji ljetni materijal

Radi se o jednom od najdugovječnijih vlakana u svijetu odijevanja, još davno koristile su ga stare civilizacije kako bi od njega napravile sve, od plahte i stolnjaka do odjeće. Danas je on zvijezda svijeta mode
Vidi originalni članak

Lan je jedna od biljaka koje se od davnina uzgajaju za vlakno za odjeću, kao i ulje. Brojni arheološki nalazi otkrili su da su ljudi već u prapovijesnom razdoblju koristili lan za izradu tkanine te su ostaci vlakana pronađeni u drevnim naseljima raznih kultura diljem svijeta. Naravno, cijenili su je radi kvalitete, dostupnosti biljke i čvrstoće pređe.

Egipćani su bili poznati po proizvodnji luksuznih lanenih tkanina koje su koristili za odjeću i ceremonijalne svrhe. Naime, u lanene plahte umatali su čak i svoje mumije. Također, stari Grci i Rimljani koristili su lan za izradu odjeće i tkanina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U srednjem vijeku, proizvodnja lanenih tkanina postala je važna industrijska grana u Europi. Bio je to veliki posao, stoga su brojna sela imala vlastite tkalačke radionice.

Tijekom industrijske revolucije, tehnološki napredak u preradi tekstila doveo je do masovne proizvodnje lanenih materijala.

RASPLESANI LOOK Hipi cure znaju čemu služe resice - genijalne na torbama, prslucima i dugačkim haljinama

Uzgoj biljaka za preradu vlakana postao je sve brži i učinkovit, zahvaljujući razvoju strojeva kao što su vretena i tkalački stanovi.

STILSKI TRENDOVI Haljine jednostavnog kroja u uskoj i dugoj varijanti bit će modni hit ove jeseni

Danas je lan dio ljetnih kolekcija jer je lagan i prozračan. Kroz njega koža diše, super je za paklene vrućine.

Dosta se gužva, stoga su tražene mješavine s lanom, koje su ipak ravnije te ih je lakše nositi.

REVOLUCIJA MLADIH ŽENA Žene generacije Z ne žele nositi grudnjak: U videima pokazuju kako su se konačno 'oslobodile'

Prirodna nijansa je nježna svijetla bež, no danas nosimo lan u svim bojama - popularan je na ljetnim haljinama i kaftanima.

Predivan je lan u varijanti haljine, ali i odijela. Hit sezone je i kombinacija s bermudama, predivna je i vrlo praktična ne samo za ured, već i neke posebnije trenutke.

Bijeli sako ultimativni je znak ljetne elegancije - ako ga možete održati super čistim, to je to, s njime nećete pogriješiti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare