To je to što me zanima!

Tajne majstora: Kako napraviti kućicu od medenjaka i ukrase

Za kućice od biskvita ne treba vam građevinska dozvola nego samo malo vježbe i strpljenja, rekla je slastičarka Ana Marcelić i otkrila nam recepte za slatke delicije
Vidi originalni članak

Za mala i ukusna umjetnička djela potrebno je samo malo mašte i strpljenja, govori Ana Marcelić iz slastičarnice Fancy cake. Uz figurice od ticino smjese kao ukrasi za slasne cupcakes mogu poslužiti i bomboni, slani pereci koji mogu poslužiti kao leptirova krila ili sobove uši, jestive perlice, mrvice čokolade ili jestive šljokice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim cupcakesa, u Hrvatskoj se sve češće “grade” i jestive kućice napravljene od biskvita s đumbirom ili čokoladom. Da biste postali majstor, najprije se trebate opskrbiti potrebnim materijalima.

- Za ukrašavanje cupcakesa najbolje je iskoristiti ‘buttercream’ (kremu s maslacem) jer se lagano boji, a kad se osuši, zadržava oblik - objašnjava zagrebačka slastičarka. No rukovanje kremom od maslaca lakše je uz nekoliko trikova za dekoriranje.

BOGAT ORASIMA I ČOKOLADOM Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

- Za dobru kremu sastojci moraju biti sobne temperature, a s njom možete uz različite kalupe izrađivati dekoracije poput cvjetića, listova i sl., ali je možete iskoristiti i kao glazuru - govori Marcelić. Kad je krema gotova, napunite slastičarsku vrećicu i istisnite na muffin. Za različite teksture kreme možete se poigrati i nastavcima za slastičarske vrećice. Rukama oblikujte kugle od fondanta te ih sklopite u slatke i jestive ukrase, a teksturu zavijutaka ili čipke možete dobiti utisnim šablonama.

- Za kućice od biskvita ne treba vam građevinska dozvola nego isto malo vježbe i strpljenja - objašnjava slastičarka dodajući kako se zidovi lijepe “icingom”, tj. glazurom.

- Zidove ispecite jače jer moraju biti tvrđi, ali nemojte se žuriti pri lijepljenju da se kućica ne uruši - upozorava Marcelić. Nakon što ispečete zidove, počinje najslađi dio gradnje.

RECEPT Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava

- Napravite glazuru od dva bjelanjka, 500 g šećera u prahu i četvrt šalice vode. Izmiksajte, stavite u slastičarsku vrećicu te crtajte prozore i ukrašavajte - govori Ana.

U njezinu slastičarskom carstvu prozori su ukrašeni perlicama, a crepovi od fondanta te ukrašeni gumenim i tvrdim bombonima, a jedini uvjet za izradu je, kaže Ana, da u gradnji kućice sudjeluje cijela obitelj i da je što šarenija.

Buttercream (krema od maslaca)

Sastojci: 50 g maslaca, 450 g šećera u prahu, 5 g soli, vanilija, dl mlijeka, boja za hranu

Priprema: Svi sastojci moraju biti sobne temperature. U posudi pjenasto izmiksajte maslac s nekoliko kapi vanilije. Zatim naizmjenično dodajte šećer u prahu i mlijeko. Kad sve dobro izmiksate i krema se poveže, dodajte boju prema želji i možete početi oblikovati.

Marshmallow fondant

Sastojci: 454 g marshmallows, 2 žlice vode, 660 g šećera u prahu, žličica ekstrakta od badema, naranče ili limuna

Priprema: Stavite marshmallows u veću posudu, dodajte vodu i stavite u mikrovalnu pećnicu te grijte minutu. Pustite smjesu da stoji minutu pa opet stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu. Miješajte smjesu drvenom kuhačom koja je premazana biljnom mašću dok se smjesa ne otopi i postane glatka. Prema želji, dodajte aromu i boju. Prosijte šećer u prahu preko rastopljene smjese i miješajte dok se sve ne poveže. Na kraju rukama izradite tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i držite na sobnoj temperaturi.

Biskvit za zidove i krov

Sastojci: 375 g glatkog brašna, 70 g kakaa, 4 g soli, 230 g maslaca, 200 g šećera, 115 g smeđeg šećera, 2 jaja, žličica ekstrakta vanilije

Priprema: U posudi pet minuta zajedno miksajte šećer i maslac. Dodajte jaja i miksajte dok se ne poveže. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i suhe sastojke (brašno, kakao, sol) koje ste prethodno pomiješali u drugoj posudi. Smjesu ručno mijesite dok se ne poveže. Podijelite tijesto na dvije polovice, zamotajte ih u foliju i neka se hladi u hladnjaku najmanje 45 minuta. Valjkom razvaljajte tijesto, izrežite zidove i vratite u hladnjak na oko 15 minuta. Zatim pecite u pećnici na temperaturi od 180°c otprilike 15 minuta. Ohladite i sagradite kuću.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 18.12.2019.

    obozavam medenjake

Komentiraj...
Vidi sve komentare