To je to što me zanima!

Tajne pohanih specijaliteta od povrća i mesa uz namaze...

Od rikole ili peršina uz ulja i orašastih plodova pripremite namaze te ih iskoristite za punjenje ribe, mesa i povrća i potom ispecite u omotaču od sjemenki i cornflakesa
Vidi originalni članak

Namazi od začinskog bilja, sjemenke te različite vrste brašna kao što su bučino i kukuruzno iskoristite za nadijevanje i paniranje mesa, ribe te povrća, savjetuje Branimir Tomašić iz Male Hiže.

U Maloj Hiži, koja iz godine u godinu dobiva priznanja za najbolji restoran u cijeloj i središnjoj Hrvatskoj, uvijek se kuha nešto maštovito i slasno, a ljetni jelovnik vrvi sezonskim umacima koji oplemenjuju glavna jela. Tako se, primjerice, kombiniraju marmelada od maslačka i žuti muškat, kopar izvrsno pristaje s vrhnjem i limunom, a uz punjene odreske poslužuje se umak od višanja, roséa i crvenog papra. Kako biste pripremili meso za pečenje ili pohanje, prethodno ga omekšajte u marinadama.

- Bijela mesa omekšavamo u ‘pacu’ koji se priprema od prokuhane vode, malo šećera i limunova soka ili mlijeku, a za divljač se u kuhano crno vino dodaju lovorov list, ružmarin i papar - objašnjava Branko.

Za paniranje se koriste bučine, lanene i sezamove sjemenke, ali odličan dodatak je i usitnjeni cornflakes. Tako, npr., popečcima od kuhanog prosa, naribanih tikvica, mrkve, koprive i jaja pristaje hrskavi omotač od cornflakesa i krušnih mrvica. 

Domaći pesto

Ovisno o dobu godine, pesto se u Maloj Hiži inače priprema od medvjeđeg luka i bosiljka, a sad (u sezoni) i od rikule, peršina i koprive, uz dodatak bučinih koštica, lješnjaka, oraha, finog maslinova i bučina ulja, limuna, limete, papra, češnjaka, tvrdoga kozjeg sira... Sastojci se mogu zgnječiti u mužaru ili izmiksati. Gotov pesto stavite u staklenke, prelijte uljem i čuvajte u hladnjaku.

Punjeni lungić u umaku

Sastojci: umak: 3 dl mesnog temeljca, 2 žličice meda, 3 žlice očišćenih trešnji, 2 žlice malina, 2 dl rosea, dl prošeka, žličica crvenog papra, malo maslaca, 200 g lungića, žlica mladoga kozjeg sira, turoš (sir), parmezan, krušne mrvice, sjemenke buče

Priprema: U zagrijani temeljac dodajte med, rosé i prošek te pustite da zavrije. Dodajte drobljeni crveni papar. Glazirajte na maslacu trešnje i maline. Dodajte ih u umak i sve kratko prokuhajte. Meso stanjite i začinite pa dodajte umak, kozji sir i turoš. Preklopite te panirajte u bučinim sjemenkama, parmezanu i krušnim mrvicama pa ispržite u zagrijanom ulju.

Pileće roladice

Sastojci: 150 g pilećeg odreska, blanširana kopriva, žlica mladoga kozjeg sira, kriška dimljene šunke; paniranje: jaje, brašno, krušne mrvice, sjemenke sezama i lana

Priprema: Pileće odreske stanjite, stavite na njih blanširanu koprivu, kozji sir i šunku. Zamotajte u roladu pa panirajte u smjesi od jaja i brašna, krušnim mrvicama, sezamu i lanu. Ispržite i poslužite.

Pohane paprike

Sastojci: paprike, mladi kozji sir, sjeckani kopar, mladi luk, jaje, brašna prema potrebi, sjemenke sezama, krušne mrvice, ulje za prženje

Priprema: Očistite papriku pa napunite nadjevom od mladoga kozjeg sira (možete upotrijebiti i više vrsta sira), nasjeckanoga kopra i mladog luka. Malo spljoštite papriku pa panirajte u smjesi od brašna i jaja te mrvicama sa sezamom. Ispržite u vrućem ulju.

Panirani smuđ

Sastojci: 200 g fileta smuđa, sol, papar, bučino i kukuruzno brašno

Priprema: Ako nemate već filetiranog smuđa, najprije ga očistite, odrežite mu glavu i rep, očistite ga pa odvojite kosti. Pomiješajte obje vrste brašna. Začinite file solju i paprom te panirajte u mješavini brašna pa popržite na malo masnoće s obiju strana dok ne postane zlatnožut. Prema želji, možete ga poslužiti s njokima i domaćim umakom od sira sa svježim začinskim biljem.


Idi na 24sata

Komentari 3

  • CUKRENA. 17.07.2014.

    Probala sam pohati s usitnjenim cornfleksom ali mi se ne sviđa, nema do mrvica i fine hrskave korice...*

  • zutko 17.07.2014.

    i ja sam već dobrano gladna i jedva čekam ručak, a od pogleda na ovu hranu sam zaslinila kao bernardinac :):):)

  • anane 17.07.2014.

    mmmm fino fino,najdraze mi je jos uvik kad kod mame dođem na rucak,kod mene je sve na brzinu,u osnovi to bude jedno jelo uz salatu ...mogla bi joj se najaviti za danas..mmm nesto bi punjeno, moze i pohano,,moze moze gladna sam jako ;-)..

Komentiraj...
Vidi sve komentare